Yaşar Kemal, Yılanı Öldürseler Roman İncelemesi ve Yorumu
İrfan Yiğit

Blogda  edebiyatımızın dev ismi Yaşar Kemal'in kitaplarını incelemeye devam ediyoruz. Yaşar Kemal'in "Yılanı Öldürseler" romanında ailesinin ve toplumun yoğun baskıları sonucu annesini öldüren küçük Hasan'ın hikayesini okuyoruz. Olaylar Osmaniye'de törenin egemen olduğu bir köyde geçiyor. 

Toplumsal cinnetin bir çocuğu nasıl katil olmaya sürüklediğini ve küçük çocuğun hayatı boyunca bu acıyı taşımak zorunda kalmasına tanık oluyoruz romanda... Kesinlikle çok sarsıcı bir hikaye... Yaşar Kemal'in şiirsel anlatımı, betimlemeleriyle sosyal bir dramı mercek altına aldığı bu romanı okumalısınız...  

Ayrıca Yaşar Kemal'in Yılanı Öldürseler romanı aynı adla sinemaya da uyarlanmıştı. Başrollerini Türkan Şoray, Talat Bulut, Ahmet Mekin'in oynadığı film 1981 yılında çekilmişti.

Kitaptan Altı Çizili Satırlar

"Anası avluda tandırı yakmıştı. Tandırdan yukarıya bir kucak yalım durmadan yukarıya fışkırıyordu. Hasan ürpertiler içinde elindeki tabancayla oynuyordu. Babasının tabancasıydı elindeki. Yalımlar sündü sündü, sonra birden düşüverdiler. Anası tandıra eğilip eğilip kalkıyordu. Hasan titriyordu, ürpermişti. Etleri çekiliyordu. Başı dönüyordu. Gözlerinin önündeki yalımların içindeydi anası. Birden elindeki tabanca ateş aldı. Bir çığlık koptu... Bir daha ateş aldı, bir daha... Bir saç, et yanığı kokusu aldı ortalığı... Hasan birden boşalıverdi, ortada bir süre, tabancası elinde, tandırın başında dolandı durdu..."


Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar