Bu yazımızda Cumhuriyet Dönemi'nde oluşmuş ve pek çok eser verilmiş modernizmi esas alan  roman anlayışıyla toplumcu-gerçekçi roman anlayışını/eğilimini tema-konu, temel çatışmalar, dil ve üslup, anlatım teknikleri, edebi akımlar ve düşünce teknikleri yönlerinden karşılaştırarak farklılıklarını 
maddeler halinde sıraladık...

Özgün, güncel ve kaliteli içerikler için sayfamızı takip etmeye devam edin...www.edebiyatfatihi.net


Modernizmi Esas Alan Romanlarla Toplumcu-Gerçekçi Farkları, Maddeler Halinde

Tema-Konu➠Modernizmi esas alan romanlarda “yalnızlık, toplumdan kaçış, kişinin bunalımları, toplumla çatışma, karmaşık ruh halleri, yerleşik değerlere isyan” gibi konulara yer verilmiştir.Toplumcu-gerçekçi eserlerde ise köylülerin sorunları, Anadolu coğrafyası ve insanı konu edilmiştir. (edebiyatfatihi.net)

Çatışmalar➠Modernizmi esas alan romanlarda daha çok birey-toplum ve bireyin ruhsal çatışmaları işlenirken toplumcu-gerçekçi çizgideki romanlarda ağa-köylü, zengin-fakir, güçlü-güçsüz, öğretmen-imam, halk-yönetici, aydın-cahil çatışmaları işlenir.

Dil ve Üslup➠Modernist romanlarda şiire özgü söyleyişlerden, çağrışımlardan ve alegorilerden yararlanılırken toplumcu-gerçekçi eserler konuşma diliyle yazılmıştır. Modernizmi esas alan romanlarda toplumsal dünyanın  yalın bir biçimde anlatılmasından kaçınılır, toplumcu-gerçekçi romanlarda ise halkın anlayabileceği sade ve yalın bir dil kullanılır.

Anlatım Teknikleri➠Modernizmi esas alan romanlarda geleneksel anlatım teknikleri terk edilip bilinç akışı, iç monolog, flash back (geriye dönüş-mazi koridoruiç çözümleme gibi tekniklere başvurulurken toplumcu-gerçekçi romanlarda anlatım tekniklerinden çok anlatılan şey önemli görülmüştür.

Akım➠Modernizmi esas alan  romanlar  varoluşçuluk akımından etkilenmiştir. Toplumcu-gerçekçi romanlar ise sosyalist düşünceden etkilenmişlerdir.

Modernizmi esas alan romanlarda son, daha çoğu zaman okurun yorumuna bırakılır, toplumcu gerçekçi romanlarda ise olaylar mutlaka sonlandırılır.

➠ www.edebiyatfatihi.net inceledi ve yazdı...
Modernizmi esas alan romanlarla toplumcu-gerçekçi romanların farklarını inceledik. Siz de bu yazıya katkılarınızı ve yazıyla ilgili görüşlerinizi aşağıdaki yorum panelinden bize iletebilirsiniz...

Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar