Büyük yazarımız Kemal Tahir’in hangi romanından uyarlanan dizi yasaklandı?

Oyna Kazan kopya sorusunun cevabı: Yorgun Savaşçı

Şu aralar büyük bir ilgiyle oynanılan online bilgi yarışması Oyna Kazan'a fena sarmış durumdayız. Gün içindeki planlarımızı bu yarışmaya göre yapar olduk. Benzerlerine göre daha çok kazandıran Oyna Kazan'da bazen o kadar çeldirici sorular çıkıyor ki bir anda 50 bin kişiyi ters köşe yapabiliyor.

Oyna Kazan her gün Instagram sayfalarından iki soruyu yayınlıyor. 30 Mart'taki Banko yarışmasının kopya sorusu ise edebiyattan geldi. Soru şöyleydi:

Büyük yazarımız Kemal Tahir’in hangi romanından uyarlanan dizi yasaklandı?

Cumhuriyet Dönemi'nin büyük yazarı Kemal Tahir'in romanlarından bazıları dizi olarak uyarlanmıştı. Bunlardan Yorgun Savaşçı romanından uyarlanan dizi 1980 yılında yasaklanmıştır. Peki bu romanda neler anlatılıyordu? İşte cevabı:
                                                 
YORGUN SAVAŞÇI NE ANLATIYOR?

Romanın Konusu: Üç bölümden oluşan eser düşman işgalinde bulunan Anadolu’nun Millî Mücadele'ye gönül vermiş neferlerin çabalarıyla kurtarılması, baş kahraman Cemil konu edilerek anlatılmıştır.
Mekanlar:  Balıkesir, Akhisar, İzmir bölgesi.
Romanın Şahıs Kadrosu: Cemil, Neriman, Çerkez Reşit Bey, Yarbay Kasap Osman Bey, Ethem Bey
Cemil: Romanın ana kahramanı. Filistin Cephesi’ndeki subaylığı sırasında “Cehennem Topçu” diye tanınırdı. Gözüpek, çok cesur biridir.
Neriman: Cemil’in teyzesinin kızı. Cemil ve Neriman bir süre sonra evlendiler.
Çerkez Reşit Bey: Patriyot Ömer tarafından 1906 yılında Kuvayi Milliye kuruluşuna alınmıştır. Valiliği sırasında Ermeni sürgününde bir çok insan öldürür.
Yarbay Kasap Osman Bey: 172. yaya alay komutanıdır. Bitik insanları yargılamayı sever. Orta boylu, tıknaz, asık suratlı, donuk ve yorgun bakışlıdır. Sol eliyle sağ bıyığını burarak konuşur. Karşısındakini "assam mı asmasam mı" diye düşünür gibi süzerek konuşur, sonra da asmaya karar verip "bu gün mü assam, yarın mı assam"diye düşündüğü imajı yaratır. Tüm çevresini korkutmuştur.
Ethem Bey: Kuvayi Milliye Umum komutanıdır.
Doktor Münir: Farmason lakaplıdır. Çok kitap okur. Mahmut Şevket Paşa'nın öldürülmesinde Sinop'a sürülür. Mizan Gazetesi'nde ittihatçılar ve cemiyetleri aleyhinde yazılar yazar. Doktor Reşit, Bekirağa Bölüğü'nden kaçırılınca onu evinde saklamayı reddeder. Çünkü onun valiliği sırasında yaptığı zalimliği ve kıyıcılığı doktorlukla bağdaştıramaz. İttihat ve Terakki Cemiyeti ile fikir ayrılığı yaşayarak cemiyetten ayrılır fakat desteğini de bırakmaz. Bu durumu "ata düşman gibi binip dost gibi bakmak" tabiriyle açıklar.
Arap Maksut: Hasan Paşa Karakolu İnzibat Subayıdır. Yenilgiden önce Teşkilat-ı Mahsusa'da çalışmış, cephelerde bulunmamıştır. Patriyot Ömer'in saklanmasına önderlik eder.
Halil Paşa: Enver Paşa'nın dayısı. Dr. Münir'in evinde saklanan Jön Türk savunucusu.
Teğmen Recep : Cephelerde zor işlerden kurtulmak için dine sığınır. Üç aylarda oruç tutup namaz kılmadan duramaz gibi görünür. Ama tembel, unutkan ve dağınık olduğu için foyası çabuk ortaya çıkar. Gizlice oruç yediği, cenabet gezdiği, abdestsiz namaz kıldığı çabuk anlaşılır.
Bekir Sami Bey: Mert, değerli, meşrutiyetten sonra rütbe alma hırsını yenmiş, kel, dik bıyıklı, tıknaz gövdeli, erlerin "baba adam" dedikleri, aldığı tüm görevleri, hem astlarını hem de üstlerini memnunederek tamamlayan, Irak ve Kafkasya Cepheleri'nde bulunan değerli bir komutan.

Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar