Aldous Huxley, Cesur Yeni Dünya Kitabının Konusu, Özeti, İncelemesi
“Eğer doğru kullanırsan sözcükler X ışınlarına dönüşebilirler, her şeyi delip geçerler. Okursun ve delinirsin.” 
Cesur Yeni Dünya, distopya türünün en önemli eserlerinden biri kabul ediliyor.  İngiliz yazar Aldous Huxley’in kurguladığı dünya  gerçekten inanılmaz...

Gelişen teknolojinin tek gerçek olduğu bu dünya, bizi Ford'dan sonra 632 yılına götürür. Henry Ford ve meşhur T Modeli tanrısallaştırılmış durumda. Duyguların önemsenmiyor, aile kavramı yok,   çocukların anne karnında değil yapay kavanozlarda geliştirilip sınıflara ayrılıyor,  haplarla geçici mutluluk sağlandığı bir dünya Cesur Yeni Dünya.  “Birey düşünürse istikrar bozulur” mantığıyla yönetilen bir yeni dünya düzeni. Kast sistemi var: İnsanlar makinalardan doğar, üretim kalitesine göre ise Alfa , Epsilon gibi sınıflara ayrılır. Ancak bu sistemin dışında, şehirden uzak bir yerlerde komün hayatı süren bir başka topluluk daha vardır.

Herkes mutludur. Hipnopeyda sistemiyle şartlandırılan insanlar sahip olduklarından fazlasını istemiyorlar. Herkes genç. Soma denilen devlet destekli uyuşturucular var. Tasarruf yerine tüketim var.  Savaş yok. Devlette istikrar var. "Herkes herkes içindir." diye bir kural var. 

Eğer distopya türünde yapıtlar seviyorsanız mutlaka bu kitabı okumalısınız.

"Cesur Yeni Dünya" bizi "Ford'dan sonra 632 yılına" götürür. Bu dünyanın cesur insanları kapısında "Cemaat, Özdeşlik, İstikrar" yazan Londra Merkez Kuluçka ve Şartlandırma Merkezi'nde üretilirler. Kadınların döllenmesi yasak ve ayıp olduğu için, "annelik' ve 'babalık' pornografik birer kavram olarak görülür Toplumsal istikrarın temel güvencesi olan şartlandırma hipnopedya -uykuda eğitim- ile sağlanır. Hipnopedya sayesinde herkes mutludur; herkes çalışır ve herkes eğlenir. "Herkes herkes içindir."

"Cesur Yeni Dünya"nın önemi yalnızca ardılları için bir standart oluşturması ve karamsar bir gelecek tasarımının güçlü betimlemesiyle değil, aynı zamanda 'birey yok edilse de süren macerasının' sağlam bir üslupta anlatılmasıyla da ilgili. Huxley, yapıtını ütopa geleneğinin kuru anlatımının dışına çıkarıp 'iyi edebiyat' kategorisine yükseltiyor.

(Tanıtım Bülteninden)

Yazıya Tepkini Göster!

1 Yorumlar

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

  1. Merhabalar,

    Aldous Huxley’in “Cesur Yeni Dünya” adlı romanından en beğendiğim alıntı şuydu: “Başlamak için en uygun zamanı beklersen hiç başlamayabilirsin; şimdi başla, şu anda bulunduğun yerden, elindekilerle başla.” “Cesur Yeni Dünya” romanından beğendiğim alıntıları paylaştığım yazımı izniniz olursa okumak isterseniz linkini şuraya bırakmak istedim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/aldous-huxley-cesur-yeni-dunya-romanindan-34-etkileyici-alinti/

    Güzel okumalar dilerim,
    edebiyatla ve sağlıkla kalın.

    YanıtlayınSil

Yorum Gönderme

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar