Yaşar Kemal, Üç Anadolu Efsanesi Kitabının Konusu, Özeti, İncelemesi
www.edebiyatfatihi.net

2015'te aramızda ayrılan edebiyatımızın en büyük yazarlarından biri olan Yaşar Kemal dilden dile gönülden gönüle dolaşan halk öykülerini ve söylenceleri kendi  duru, akıcı üslubuyla roman yapısıyla yeniden yazdığı Üç Anadolu Efsanesi adlı eserinde Köroğlu, Karacaoğlan ve Alageyik efsanesini anlatmış.

Kitapta zalim Bolu Beyi'ne başkaldıran Köroğlu, Oba beyinin  kızı Elif’e aşık olan ve ömrü boyunca ondan ayrı kalan Karacaoğlan’ı, Gavur Dağı'nın sarp kayalıklarında geçen ve birbirlerine kavuşamayan iki aşığın anlatıldığı  Alageyik efsanesi var.

Büyük usta Yaşar Kemal bu üç efsaneyi son derece akıcı biçimde, muhteşem üslubuyla anlatmış. Anlatılardaki Anadolu betimlemeleri insanı sarıp sarmalıyor.

Köroğlu, Karacaoğlan ve Alageyik efsanelerini usta yazar Yaşar Kemal’in benzersiz anlatımıyla okumak kesinlikle çok güzeldi. Yaşar Kemal hayranlarına kesinlikle tavsiye olunur. 

                                            
Altı Çizili Satırlar
  • “Hiçbir insanı küçük göremezsin, aşağılatamazsın. İnsanı aşağılatan önce kendisini aşağılatmış demektir. Kendine saygısı olan, olumlu, sağlıklı bir adam başkalarına da en büyük saygıyı duyar.“
  • “İnsan dediğin yüreğiyle,inceliğiyle insan olmalı.” .
  • “İnsan, gönlü kadar büyüktür.” 
Ne Dediler
Halk söylencelerine, efsanelere duyduğu hayranlıkla Köroğlu, Karacaoğlan ve Alageyik efsanelerini kendine has tarzıyla kaleme alan yazar, anlatım gücünü besleyen bereketli topraklara olan vefa borcunu da Üç Anadolu Efsanesi ile öder.

Kilometrelerce yürüyüp, dağ bayır koşup ne kurtarırsa kardır kuralınca, öne ağıtları, sonra da türküleri, koşmaları, destanları, Çukurova'nın tüm uyaklı uyaksız söz çeşitlerini , tekerlemelerini, küfürlerini avlıyordu. Folklor derlemesi filan değildi bu iş hayat memat işiydi, özbeöz malını kurtarıyordu Çukurova'nın, sorumluydu kurda kuşa karşı, şaka değil." Abidin Dino, Milliyet Sanat

Yaşar Kemal, Anadolu âşık-hikâyecilerinin geleneğine göbek bağıyla bağlanmış bir yazar. Onu ta çocukluğundan başlayarak anadolu sözlü geleneğinin destansı türleri büyülemiş." Pertev Naili Boratav, Folklor ve Edebiyat

Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar