VİCTOR HUGO-NOTRE DAME'IN KAMBURU

Genel Bilgi:

Dünya klasiklerinin başyapıtları arasında yer alan Notre Dame'ın Kamburu (orijinal adıyla Notre Dame de Paris), Victor Hugo'nun 1831 yılında yayınlanan ve Fransa’da krallık döneminin karanlık günlerinden kesitler sunan romanıdır.
Bu dev klasik, 15’inci yüzyıl Paris’inin toplum ve insan arasındaki çatışmalarına, insanların kendileriyle olan iç çatışmalarına ayna tutuyor. Yazar bu çatışmaların sebeplerini inanç, fiziksel engeller, sınıf farklılıkları ve yetişme tarzına bağlıyor.

KONUSU: Çirkin ve kambur olan kilise zangocu Quasimodo ile Başrahip  Frollo’nun çingene kızı Esmeralda’ya olan aşkları, bu kişilerin ruhlarında oluşan ikilemler...


ÖZETİ:

Notre Dame'ın Kamburu isimli eserde Claude Frollo adlı bir papaz kilisenin önünde bir bebek bulmuştur ve bu bebek çok çirkin olduğundan ona Fransızcada "eksik, tamamlanmamış" anlamına gelen Quasimodo ismini verir. (Quasimodo insandan çok bir maymunu andıran uzun kolları, eğri ve girintili çıkıntılı burnu, kambur bir sırtı vardır. Ayrıca sol gözü, iri bir siğilin altında kaybolmuş gibidir.)

Bu bebek hemşire Gudule'nin çingeneler tarafından beşiğinden kaçırılan bebeği yerine konan bir bebektir. Kendi bebeği yerine konulan ve anlatılamayacak derecede çirkin ve de kambur bir bebek olan Quasimodo'yu Hemşire Gudule Notre Dame Kilisesi’nin kapısına bırakır ancak bu olaydan sonra delirir.

Quasimodo’yu Başrahip Glaude Frollo büyütür. Ona büyüyünce ise zangoçluk (kilisede çan çalmakla görevli kimse)  görevi verir. Bir süre sonra çalan çanların gürültüsü  nedeniyle Quasimodo sağır olur. 

O sırada bir gün Esmeralda adında çingene bir kızla tanışır Quasimodo. Esmeralda Paris sokaklarında dans eden, ince, kıvrak vücuduna ve güzel dansına herkesin hayran olduğu bir kızdır. Quasimodo'nun onu görüp aşık olmasıyla olaylar karışır çünkü papaz Claude Frollo da bir din adamı gibi yaşamaktan bıkmıştır ve Esmeralda'ya duygular beslemektedir.

Çirkin adam Quasimodo, âşık olduğu güzel Esmeralda’yı kaçırmayı planlar. Rahip Frollo ona yardım edeceğini söyler. Aslında rahibin fkri başkadır. Çünkü Esmeralda’yı o da sevmektedir. Niyeti kızı kendisine almaktır. Paris’in karanlık sokaklarından birinde Quasimoda ve Rahip Frollo, Esmeralda’yı kaçırmaya çalışır. O sırada muhafız bölüğü olan Yüzbaşı Phoebus (Febüs) gelir ve kızı kurtarır. Quasimodo ve Frollo kaçar. Frollo’yu tanıyamazlar ama Quasimodo’yu tanırlar. Quasimodo ceza olarak çarmıha gerilir, kırbaçlanır. Sırtı kan içindedir. Cezası bittikten sonra bir saat bağlı bir şekilde meydanda halka teşhir edilir.

Cezası biten Quasimodo, serbest bırakılıp kiliseye döner ama Esmeralda onda çok derin bir etki bırakır. Rahip Frollo da hâlâ Esmeralda’yı sevmektedir. Esmeralda ise kendisini kurtaran ve başkasıyla nişanlı olan Yüzbaşı Phoebus’a âşıktır. Rahip Frollo kendisine sezdirmeden yüzbaşıyı kullanır. Yüzbaşıyla Esmeralda’nın buluşmalarını sağlar.  Bu sırada yüzbaşıya saldırır, onu bıçaklar. Rakibini öldürdüğünü sanan rahip oradan kaçar. Suç Esmeralda’ya kalır ve Esmeralda yüzbaşıyı öldürmeye kalkışmaktan idama mahkum edilir.

İdam edilmek üzere kilise önüne getirilen Esmeralda’yı Quasimodo, balkondan sarkıttığı bir iple kaçırır ve kilisedeki bir odaya saklar. O yıllarda inanışa göre kiliseye saklanmış olan bir kişiye azılı katil de olsa dokunulamaz. Esmeralda kilisede kaldığı dönemlerde Quasimodo onu daha çok sever ama asla onu incitecek bir davranışta bulunmaz.

Rahip Frollo çingeneleri Esmeralda’yı kaçırmaları için kışkırtır. Çingenelerin Esmeralda’yı kurtarmak için geldiğini bilmeyen Quasimodo tek başına onlarla çatışmaya girer. Bu kargaşayı fırsat bilen rahip Frollo arkadan dolaşıp Esmeralda’yı kaçırır. Onu idam edileceği Greve Meydanı’na götürür. Kıza, kendisini severse onu ölümden kurtaracağını söyler ama kız kabul etmez. Rahip kızı cezalandırmak için yıllar önce çingeneler tarafından kızı kaçırılan hemşire Gudule’nin yaşadığı fare deliği dedikleri yere atar. Çingenelere kini olan Gudule’ye onu bırakmamasını, onu idam edilirken göreceğini ve böylece çingenelerden intikamını alacağını söyler. Esmeralda’yı Gudule’nin eline bırakan Frollo, kızın yerini haber vermek üzere çavuşların yanına gider. Hemşire’yle Esmeralda boğuşurken hemşire kızın boynunda asılı patiği görür. Onun kendi kızı olduğunu anlar. Sonra onu kurtarmaya çalışır. Ne var ki çok geç kalır. Askerler, Esmeralda’yı idam etmek üzere Gudule’nin elinden alır. Gudule, Esmeralda’yı kurtarmak için bütün gücüyle uğraşırken düşüp başını kaldırıma çarpar ve ölür.

Rahip Frollo, Esmeralda’nın idam edilme sahnesini yüzünde haff bir tebessümle Notre Dame Kilisesi’nden izleyince Quasimodo öfkelenir ve Rahip Frollo’yu tuttuğu gibi kilisenin balkonundan aşağı atar. Oluklara tutunmaya çalışan rahip dayanamaz ve düşer. Quasimodo onun düşüşünü izler. Rahip ölür. O günden sonra Quasimodo’yu gören olmaz.

Sonraki kral VIII. Charles Dönemi’nde, suçluların cesetlerinin atıldığı mahzen açılır. Mahzende bir kadına sarılmış hâlde kambur bir erkek cesedi vardır. Belli ki Quasimodo burada Esmeralda’nın ölü bedenine sarılmış ve ölümü beklemiştir. Onu sarıldığı iskeletten ayırmaya çalıştıklarındaysa Quasimodo toza dönüşür.

KİŞİLER VE ÖZELLİKLERİ:

Başkişiler: 

Quasimodo: Romanın başkahramanlarından biridir. "Eksik-tamamlanmamış anlamına gelen bu ismi ona Rahip Frollo vermiştir. İnsandan çok bir maymunu andıran uzun kolları, eğri ve girintili çıkıntılı burnu, kambur bir sırtı vardır. Ayrıca sol gözü, iri bir siğilin altında kaybolmuş gibidir. Çrikin olduğu hassas, ince ve duygusal bir yapısı vardır.

Esmeralda: Esmeralda Paris sokaklarında dans eden, ince, kıvrak vücuduna ve güzel dansına herkesin hayran olduğu çok güzel bir kızdır.

Rahip Frollo: Notre Dame Kilisesi'nin  rahibidir. Bekar kalması gerektiği halde gönlünü güzel Esmeralda'ya kaptırır. Aşkı yüzünden türlü kötülükler yapar.

TEMEL ÇATIŞMALAR

Sosyal statüler arasındaki çatışmalar, toplum-birey çatışması, bireylerin iç çatışmaları, zengin-yoksul çatışması, çirkinlik-güzellik, iyilik-kötülük vb çatışmalar söz konusudur.

edebiyatfatihi.net 


Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar