Eğitimci-yazar Zeki Kara'nın "Meslek Liselerinde Türk Dili Okutulmalıdır" başlıklı yazısını siz değerli takipçilerimizle paylaşıyoruz...

Meslek Liselerinde "Türk Dili" dersi okutulmalıdır
Milli Eğitim Bakanlığı, liselerde derslerin yarı yarıya düşürülmesi için çalışma yürütüyor. Meslek liselerinde de daha kapsamlı bir değişiklik bekleniyor. Son sınıfta okuyan (12. sınıf) meslek liseli öğrenci tamamen işletmede staj görecek. Liselerdeki ders dönüşümlerine bağlı olarak meslek liselerinde de kültür derslerinin hem ders hem saat olarak azalması bekleniyor. Bu yazımızda meslek liselerinde Türk Dili ve Edebiyatı dersini değerlendireceğiz.

Liselerde hem meslek liseleri hem de genel liseler Türk Dili ve Edebiyatı dersi görmektedir. Yani aynı kitabı, aynı ders saatinde görmektedir. Hatırlarsınız Türk Edebiyatı / Dil ve Anlatım dersleri birleştirilip Türk Dili ve Edebiyatı adı altında tek ders haline getirilmişti. Meslek Lisesi öğrencilerinin edebiyat dersine ilgisi zayıf hatta YKS'de edebiyata çalışan çok az. Okul türü bakımından onların önceliği edebiyat değil.



MEB, ders saatlerinin azaltılması ile ilgili çalışma yürütüyor. Önerim şudur: Meslek liselerinde Türk Dili ve Edebiyatı dersi yerine Türk Dili dersi adı altında farklı bir ders okutulmalıdır. Öğrencilerimiz Türkçenin yapısı, özellikleri, yazım, noktalama, cümle ögesi, sözcük türleri gibi konuları öğrenmelidir. Edebiyat dersi içeriği olarak da genel kavramlar, Türk Edebiyatı dönemleri, önemli yazar ve şairler kısaca anlatılabilir. Liselerde kültür derslerin azalacağı kesin gibidir. Meslek liselerinde Türk Dili dersi 3 saat yeterlidir. 2 saat az olacaktır, 5 saat fazla olacaktır. Bir meslek liselinin haftada 3 saat Türk Dili dersi görmesi faydalı olacaktır. Tüm lise türlerinde aynı edebiyat kitabının okutulması bence doğru değildir.

NOT: Daha önceki yazılarımda Türkiye genelinde "Anadolu Kız Liselerinin" açılması gerektiğini ifade etmiştim. Bu önerimi de bir kez daha yinelemekte fayda var diye düşünüyorum. Öğrenci ve bölüm bağlamında fazla talep olmayan, alt yapısı meslek lisesine uygun olmayan okulların Anadolu Kız Liselerine dönüştürülmesi çok olumlu olacaktır.

     Zeki KARA
    Eğitimci-Yazar
www.yazimakinesi.net

Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar