Meddah ve Stand-Up Gösterisi Arasındaki Farklar

Geleneksel Türk tiyatrosu içinde yer alan meddah hikâyelerinde rol alan bütün kişileri, hikâyeyi anlatan ve meddah adıyla anılan tek kişi canlandırır. Hikâye anlatmak olan meddahlık bir taklit yapma sanatıdır. Günümüzdeki stand-upla tek kişilik gösteri olması yönüyle benzerlik gösteren meddahın aslında içerik, felsefe, kullanılan ögeler bakımından birçok belirgin farkı vardır. Bu yazımızda meddah ile stand-up gösterisi arasındaki farkları irdemeleye çalıştık... ➠edebiyatfatihi.net


Meddah ve Stand-Up Gösterisi Arasındaki Farklar

  • Meddahların anlattığı hikayelerin konusu ve içeriği ve üslubu stand-up gösterilerinden farklıdır. 
  • Meddahın aksesuarını bir mendil ile bir sopa (baston) oluşturur. Meddahların belli aksesuar ve kostümleri varken günümüzdeki stand-upçıların belli bir kostümü yoktur. 
  • Meddahların gösteriye başlama biçimleriyle günümüz stand-upçılarının başlama biçimi birbirinden farklıdır. Meddah, hikâyesine başlayacağını bastonunu yere üç defa vurup "hak dostum, hak" sözleriyle bildirir. Bunu dinleyicileri anlatılacak konuya hazırlayan divan adlı bir klasik şiir ya da tekerleme izler. Her meddahın hikâyeye başlama biçimi farklıdır. Tekerlemeler alaycıdır. kimi zaman gerçeküstü, hatta saçma olabilir. Stand-up gösterileri tekerlemeyle başlamaz.
  •  Stand-up, öncesinde çok ciddi hazırlık aşaması gerektiren bir türdür. Oysaki meddah sanatında asıl önemli husus, olayların doğaçlama canlandırılmasıdır.
☝Meddah ve stand-up gösterisi arasındaki farklar hakkındaki görüşlerinizi alttaki yorum kısmından belirtebilir, yazıya katkı sağlayabilirsiniz... ➠edebiyatfatihi.net


Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar