Yüksek Zümre Edebiyatı, Saray Edebiyatı, Klasik Edebiyat Nedir?

Bu yazımızda "yüksek zümre edebiyatı, saray edebiyatı, klasik edebiyat" terimlerinin anlamlarını inceledik...⇲ www.edebiyatfatihi.net



Divan edebiyatı, Türklerin İslâm dinini benimsemesinden sonra ortaya çıkan yazılı edebiyattır.
13-19 yüzyıllar arasını kapsayan bir dönem olan ve belirli ilkeler çevresinde gelişen divan edebiyatı;  şairlerin, şiirlerini “Divan” denilen yazma kitaplarda toplamalarından dolayı daha çok “Divan Edebiyatı” adıyla ifade edilmektedir Bu dönem; “Klasik Türk Edebiyatı”, “Yüksek Zümre Edebiyatı”, “Saray  Edebiyatı” adları ile de anılır.   Bu adlandırmaların açıklaması şöyledir:

Yüksek Zümre Edebiyatı: Zümre kelime anlamı olarak "topluluk, takım, grup, camia" anlamlarına gelir. Divan edebiyatının  Arap ve İran edebiyatlarının etkisiyle, medrese eğitimlerinden  geçmiş seçkinlerin oluşturduğu edebiyat olduğu için bu edebiyat döneminin  yüksek zümre edebiyatı olduğu görüşünü savunanlar vardır. 

Saray Edebiyatı:  Saray edebiyatı saray ve çevresine hitap eden edebiyatttır. Divan edebiyatının   saray, konak ve medrese gibi devrin yönetim ve öğretim çevre­leri ile bunlara yakın olan kesimler içinde varlık göstermesinden dolayı saray edebiyatı denilmiştir.

Klasik Edebiyat: Klâsik sözcüğünü TDK  şöyle tanımlıyor: Üzerinden çok zaman geçtiği hâlde değerini yitirmeyen, türünde örnek olarak görülen eser, alışılmış, sanatta kuralcı, kökleşik... Klasik edebiyat; konu, tema ve tür olarak sınırları önceden belirlenmiş, öz ve biçim bakımından belli kurallara bağlı bir edebiyattır. edebiyatfatihi.net

Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar