George Orwell, Boğulmamak İçin Kitabının Yorumu

Cemre Oğuz

“Bir insanın kalbi durunca -daha önce değil- öldüğünü söyleriz. Bana biraz keyfi geliyor bu. Sonuçta vücudun bazı kısımları çalışmaya devam ediyor; mesela saçlar, tüyler daha yıllarca uzuyor. Belki insan asıl beyni durunca ölüyor, yeni bir düşünceyi idrak etme gücünü yitirince.”



George Orwell tartışmasız en sevdiğim yazarlardan biri.1984 ile dehşete düşmüş, Hayvan Çiftliği ile epey sarsılmıştım. Sayısız yazarın, yazar geçinen korkakların düşünmeye bile korktuğu şeyleri çatır çatır ortaya seriyor Orwell. Eleştirel bakış açısını ince ince insanın suratına çarpmasını son derece etkileyici buluyorum. İki uç noktayı bu denli başarılı bir şekilde birleştirmek kolay mesele değildir çünkü.

Bu kitap bana yazarın 1984 isimli kitabını anımsattı. Dejavu hissi yaşadım kitabı okurken resmen.
Kitap çok güzel, çok özel bir kasaba anlatısı. Ancak içerisine ustaca işlenen mesajlar ile basit bir kasaba hikayesi olmaktan çıkıp, anlayabilecek kapasitede olanlara sağlam dersler verebilecek düzeyde önemli bir esere dönüşmüş.

Orwell’ın ironik mizah anlayışından nasibini almaktan kaçamayan bu eser, diğer eserlerine göre gölgede kalıp fazla ünlenmese de, bence okunmayı sonuna kadar hak eden, değerli eserlerden.
Orwell kendi ruhunda var olan kaçma isteğini, karakterleri aracılığıyla kitabına yansıtıp, okurlara hissettirmiş âdeta.

Trajedi ile mizahın son derece güzel harmanlandığı bu güzide eser, sürükleyici bir hikayeye sahip olmanın yanı sıra, insanı derin düşüncelere sevk eden muazzam aforizmalar da barındırıyor.
Yazarın en ünlü kitapları olan 1984 ve Hayvan Çiftliği’ne tam anlamıyla hayran olsam da, Boğulmamak İçin’de yazarla çok başka bir gönül bağı kurdum.

Kitapta geçen bazı cümleleri, beni derinden etkileyen sözler rafına kaldırıyor ve yeni bir kitaba başlamak üzere bu güzel eserle vedalaşıyorum.

“Hepimizi satın almışlar. Hem de kendi paramızla.” "Tabii bizim gibi ınsanların asıl sorunu, diye içimden geçirdim, hepimizin kaybedecek bir şeyleri olduğunu sanmamız.” “Duygusal olduğumu mu söylüyorsunuz? Antisosyal miyim? Ağaçları insanlara tercih etmemeli miyim? Bence ağacına ve insanına göre değişir.” "Uyurgezerlerin şehrinde bir tek ben uyanıkmışım gibi hissettim." #kitap

Cemre Oğuz

Nitelikli kitap yorumlarıyla takipçilerine güzel kitap tavsiyelerinde bulunan gezgin-öğretmen Cemre Oğuz'u takip edebilirsiniz...


Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar