Zülfü Livaneli, Elia İle Yolculuk Kitap Yorumu

Cemre Oğuz

 Zülfü Livaneli... Çok sevdiğim, dili kullanışı yönünden son derece etkilendiğim yazarlardan biri kendisi. Sadece bir yazar değil Livaneli. Birçok farklı alanda son derece yetenekli; müzisyen, yazar, yönetmen, siyaset adamı... Müzikleri dünyaca ünlü şarkıcılar tarafından seslendirilmiş, çok önemli filmlere müzik yapmış, besteleri Londra Senfoni Orkestrası tarafından çalınmış, kitapları onlarca dile çevrilmiş, UNESCO iyi niyet elçisi olmuş çok önemli ve değerli bir kişilik Livaneli.

Elia İle Yolculuk... Livaneli’den oldukça dokunaklı ve akıcı bir eser... Yazar yeteneklerini bu eserde de göstermek için olanca gayret sarf etmiş. Yine de bu eseri Livaneli’nin diğer eserlerine göre kendimce biraz daha zayıf buldum.


Bir çırpıda okunan güzel bir kitap. Epey entelektüelizm içeriyor. Kitaptan çok güzel notlar aldım. Bu kitaptan öğrenip okuyacağım kitaplar, izleyeceğim filmler var. Ama konudan konuya atlamış izlenimi uyandırdı bende nedense... Kitabın baş kahramanı Elia Kazan... Üç Oscar almış, Amerikalı ünlü bir yönetmen...

Aslında İstanbul doğumlu Kayserili Rum bir ailenin çocuğu Elia Kazan... Küçük yaştayken ailesi ile birlikte New York’a göç etmiş. Tiyatro ile ilgilenen, mükemmel bir eğitim alan, New York’ta büyük başarılara imza atan Elia, Anadolu hasretiyle yanıp tutuşmaktadır. Bu nedenle bulduğu her fırsatta Türkiye’ye ziyarete gelmiş ve Livaneli ile arkadaş olmuştur.

Elia Kazan, yine bir gün yakın dost olduğu Zülfü Livaneli’den onu Kayseri’ye götürmesini istemiş, yaşı 90’ın üstündeyken hem de. Uçakla değil ama arabayla, Anadolu’yu izleyerek gitmek istemiş. Hasta olduğu  zamanlarda bile Anadolu’nun her yerini görmek için otobüs yolcuğundan hiç rahatsızlık duymamış. Amerika’da uzun yıllar kalmasına ve Rum olmasına rağmen kalbinde hissettiği Türklük kavramı ile kendini Türk gibi hissetmiş.

Kitapta Elia Kazan ile yapılan bu yolculuk ve yazarın onunla olan arkadaşlığı anlatılıyor.

Kitaptaki illüstrasyonlar kitaba ayrı bir hava katmış.

Kitabı keyifle okudum. Özellikle benim gibi tarihteki gerçek olaylara meraklılar için kesinlikle tavsiye edebileceğim güzel bir kitap...

Cemre Oğuz @okuryazargezgin





Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar