Kürsi-i İstiğrak İle Nef'i Kasidesinin Tür, Biçim, İçerik Karşılaştırması

Türk şiirine "metafizik ürperti"yi getiren Tanzimat sanatçısı Abdülhak Hamit, şiirde biçim özellikleriyle köklü değişiklikler yapmış, modern anlamda Türk şiirinin kurucularından biri sayılmıştır. Felsefi şiir tarzını edebiyatımızda işleyen en önemli kişi olarak da bilinen "şair-i âzâm" Türk şiirine büyük ufuklar açmıştır. Tam bir tezat şairi olan Hamit, şiirlerinde hem karmaşık hem de basit duygu ve düşüncelere yer verir. "Tabiat" ve "aşk" şiirlerinde ana temalar olarak öne çıkar.


Divan edebiyatının 17. yüzyıldaki en büyük şairlerinden biri olan Nef'i divan edebiyatının en büyük hiciv şairi olarak kabul edilir. IV. Murat döneminde sanatının zirvesine ulaşan sivri dilli sanatçı, devrin ileri gelenlerine ve padişahlara yazdığı kasidelerle büyük ün salmıştır.

Bu yazımızda 19. yüzyıl Tanzimat sanatçısı Abdülhak Hamit'in "kendinden geçme yeri" anlamına Kürsi-i İstiğrak şiiri ile 17. yüzyıl divan şiirinin önemli temsilcisi Nefi'nin Sultan Murat Han için yazdığı kasideyi içerik, tür, biçim açısından karşılaştırdık...



Büyütmek için resmin üzerine tıklayınız



Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar