Hürriyet Kasidesinde Fransız İhtilali'nin Etkileri Nelerdir?
edebiyatfatihi.net

Edebiyatımızda "hürriyet" kavramını ilk kez kullanan şair Namık Kemal'dir. Tamn bir vatan aşığı olan Namık Kemal, Fransız İhtilali'nden sonra dünyada hızla yaygınlaşmaya başlayan "hak, hukuk, adalet, eşitlik, hürriyet, vatan" gibi kavramların toplumda yer etmesinde ve edebi kişiliğinin şekillenmesinde önemli bir rolü olmuştur.
Hürriyet Kasidesi'nde Fransız İhtilali'nin etkileri

“Hak”, “eşitlik”, “hürriyet”, “vatan” ve “millet” gibi kavramlar; Aydınlanma Çağı’yla birlikte yükselmiş ve Fransız İhtilali’yla hızla yaygınlaşmıştır.

Namık Kemal'in kaside nazım şeklini kullanarak yazdığı Hürriyet Kasidesi kaynağı Fransız İhtilali’nin doğurduğu fikirlere dayanan soyut bir kavram olan “hürriyet”e hitaben yazılmıştır. Divan şiirindeki kasidelerde din ve devlet büyüklerine övgü teması sıkça işlenirdi, ama 19. yüzyılda toplumsal yapının değişmesiyle daha önce hiç işlenmemiş temalar Türk şiirinde kendine yer bulmuştur.

Tanzimat’ın birinci dönem aydınları Fransız ihtilalı ile yeryüzünde yaygınlık kazanan ve Osmanlı Devletini de hayli zorladığı bilinen “hak”, “eşitlik” “hürriyet” ve “kanun” gibi kavramları sıklıkla dillendirmiş ve eserlerinde de bu kavramlara sıklıkla yer vermişlerdir.

Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar