Fahrenheit 451 | Ray Bradburg
Hugo En İyi Roman Ödülü
Prometheus Şeref Kürsüsü Ödülü
Büşra TOPAL

Son zamanların popüler kitabı olan Fahrenheit 451 çok etkileyici bir kitap... Romanın her cümlesi tüyler ürpertecek derecede... Ray Bradburg’un yazmış olduğu kitap ilk olarak 1952 yılında yayımlanmış. O yıllarda bilim-kurgu türünde basılmış. İlk defa okuduğum bir yazarın kurgusuna ve üslubuna hayran kaldığımı belirtebilirim.

Fahrenheit 451: Kitap kağıtlarının tutuştuğu ısı derecesidir. Kitabın ne anlama geldiğini öğrenince daha gizemli bir hal almaya başlıyor.

Ray Bradburg kitabı günümüzden beş yüz yıl sonrasını kurgulayarak yazmış. Şu anki konumumuzu düşündüğümüzde beş yüz yıl sonrasını hayal etmek korkunç gelebiliyor. 

Kitabın ana karakteri Guy Montag bir itfaiyecidir. Ama itfaiyecilik günümüzde yapılandan çok farklı. Burada görev yangın çıkarmak... Beş yüz yıl sonrası düşünülünce yanmayan evler icat edildiğinden yaktıkları şeyler kitaplardır. Teknolojinin bizi bu kadar esir aldığı bu dönemde kitap okuma oranları bu kadar azken, yıllar sonrası kitapların yakıldığı, insanların sohbet etmediği, herkesin her tarafı ekran kaplı odalarda vakit geçirdiği bir hayat korkunç görünüyor. Montag’ın olağan ve itfaiyecilik yaparak mutlu geçirdiği hayatı yeni komşusu Clarisse’le tanışmasıyla değişti. Montag teknolojinin hüküm sürdüğü dünyaya esir mi olacak ya da kurulu düzene karşı mı çıkacak? Bu ve bunun gibi soruları kitabın ilerleyen bölümlerinde cevaplamak oldukça mümkün. Daha önce böylesine etkileyici bir bilim-kurgu romanıyla pek karşılaşmadığıma eminim. Kesinlikle okumanız gereken kitaplar arasına girsin bence.

“Mutlu olmamız için gerekli her şeye sahibiz, ama mutlu değiliz. Bir şey eksik. Etrafa bakındım. Ortadan kaybolduğunu kesinlikle bildiğim tek şey, on-on iki yıldır yaktığım kitaplardı.”


Ray Bradbury kimdir?
Ray Bradbury korku ve bilim kurgu taɾzlaɾında yazan Ameɾikan biɾ yazardır. En çok bilinen kitapları 1950'de yazdığı kısa hikâyeler kitabı ve bir roman olan The Maɾtian Chronicles, ve 1953'te yazdığı başyapıtı olan Fahrenheit 451 'diɾ.Something Wicked This Way Comes', 'Fahrenheit 451′, 'The Martian Chronicles' gibi romanları ile tanınan Bɾadbury, 20'den fazla tiyatro oyunu, senaryo kaleme aldı ve 400'ün üzerinde öyküye imza attı. Los Angeles'ta 91 yaşında öldü.

Bradbury'nin Türkçede yayımlanmış kitapları şöyle:
  • Yakma Zevki (İthaki), Şimdi ve Daima (İthaki)
  • Fahrenheit 451 (İthaki)
  • Uğuɾsuz Biɾ Şey Geliyoɾ Bu Yana (İthaki)
  • Maɾs Yıllıklaɾı (İthaki)
  • Delileɾ Mezaɾlığı Biɾ Başka 
  • İki Şehɾin Hikayesi (Nisan)

Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar