Eskici Hikayesi İle Halk Hikayeleri Karşılaştırması

Refik Halit Karay
'ın ana vatandan uzakta gurbetin hüznünü iliklerinize kadar hissettirdiği Eskici hikayesinde annesini ve babasını kaybeden küçük Hasan’ın Arabistan'a halasının yanına gönderilişi ve orada yaşadığı vatan hasreti anlatılıyor. Bu yazımızda Eskici hikayesi ile halk hikayelerini tema, konu, anlatım ve üslup bakımlarından karşılaştırdık:

Tema: Eskici hikayesinde Türkçe (ana dil) sevgisi, yurt sevgisi teması işlenirken halk hikayelerinde genellikle aşk ve kahramanlık temaları işlenir. 

Anlatım: Eskici adlı hikayede öyküleyici ve betimleyici anlatım türleri kullanılırken halk hikayelerinde halk hikayelerinde öyküleyici ve betimleyici anlatım türleri kullanılır. Halk hikayelerinde şiir ve düzyazı karışık bir anlatım vardır.

Üslup: Eskici hikayesinde sade, yalın, akıcı ve lirik bir üslup kullanırken halk hikayelerinde sade ve halk söyleyişlerinin yer aldığı bir dil kullanılır. 



+++ Eskici Hikayesi Kısaca:

YAPI UNSURLARI 

Olay:
Annesini ve babasını kaybeden Hasan’ın Arabistan'a halasının yanına gönderilişi ve orada yaşadığı vatan hasreti anlatılıyor.
Kişiler: Öykünün başkişisi Hasan’dır. Diğer kişiler eskici , Hasan'ın halası
Mekan: Rıhtım, vapur, tren, Filistin, İstanbul
Zaman: Bir yaz mevsimi ...Olay Osmanlı'nın son dönemlerinde geçmektedir . Hikayede altı aylık bir zaman dilimi söz konusudur. www.edebiyatfatihi.net
Temel Çatışması: Kültürel çatışma
Teması: Ana dil ve yurt sevgisi...



Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar