Karanfilsiz-Adalet Ağaoğlu  Hikaye İncelemesi

edebiyatfatihi.net

Günümüz dünyasında teknolojinin gelişmesiyle pek çok zanaat kayboldu. Modern zamanlarla birlikte eskiden çok önemli olan meslekler şimdi adı bile bilinmeyen zanaatlar haline geldi. Çoğu kimsenin adını bilmediği bazı zanaatların son ustalarını artık sadece belgesellerde görebiliyoruz. "Bakırcılık, nalbantlık, saat tamirciliği, çömlekçilik, yorgancılık, kilimcilik, hasırcılık vb." pek çok el emeği meslek  artık yok.


Çağdaş edebiyatımızın en önemli hikaye ve romancılarından biri olan Adalet Ağaoğlu, sanayileşme ve teknolojiyle birlikte önemi giderek azalan  "kamyon süsleme" zanaatıyla uğraşan bir karakter üzerinden toplumsal bir soruna parmak basıyor.

Karanfilsiz adlı hikayede kahraman,  kamyon kasası süsleme işiyle uğraşmaktadır. Yaptığı işi hem çok seven hem de çok titiz biridir. Kamyon kasalarını gönlünce çeşit çeşit renk ve desenlerle süsler. Babasının ve dedesinin de kendisiyle övündüklerini bilir.

Fakat bu usta zanaatkar,  bir kaportacı arkadaşı söyleyene kadar yaptığı işin önemsiz olduğunu hiç düşünmemiştir. Arkadaşının sabırla, inatla bu işin önemsiz olduğunu ona  öğretmeye çalışması kahramanımızda bir şüphe oluşturur. Gerçekten de arkadaşının dediği gibi en iyi bildiği ve severek yaptığı iş acaba önemsiz midir? İşte bunun yavaş yavaş farkına varan kahramanımız iç dünyasında çatışmalar yaşar. edebiyatfatihi.net



Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar