Günümüzün önemli hikayecilerinden Mustafa Kutlu'nun Ortadaki Adam adlı kitabında yer alan bir hikaye Bir Saatlik Telâki...

İnceleme: İrfan Yiğit/edebiyatfatihi.net

Trenlere ve demiryollarına özel bir ilgisi olan usta yazar bu duygusal hikayesinde de mekan olarak bir tren istasyonunu seçmiş,  bir tren istasyonunda geçen  bir saatlik zamanı sımsıcak üslubu, canlı betimlemeleriyle dile getirmiş. Hikaye insanı öyle sarıyor ki kendinizi bir anda bulunduğunuz ortamdan kopup bir tren istasyonunda buluyorsunuz.



Bir Saatlik Telâki-Mustafa Kutlu

(Telâki buluşma, kavuşma demek)

Konusu: Hikayede bir olaydan çok bir tren istasyonunda etrafı gözlemleyen kahraman anlatıcının içinden geçenler anlatılıyor.

Türü: Bireyin iç dünyasını yansıtan hikaye

Yapı Özellikleri:

Kişiler ve Özellikleri:

Kahraman Anlatıcı: İstasyonlarda dolaşmaktan gelip giden trenlere bakmaktan haz alan biridir. Oldukça duygusal bir yapısı vardır, iyi bir gözlemcidir, hiçbir ayrıntıyı kaçırmaz.

Mekan: Anadolu'da bir tren istasyonu

Zaman: Tren istasyonunda geçen bir saatlik zaman

Dil ve Anlatım Özellikleri:

Yazar, bu hikayesinde de sade, yalın bir dil kullanmıştır. Anlatımı gerçekçi lirik, betimlemeleri oldukça canlıdır. Yazar bu hikayesinde anlatıcının tren istasyonunda beklerken içinden geçenleri iç konuşma tekniğiyle aktarmıştır.

Anlatım Biçimleri:

Hikayede öyküleyici ve betimleyici anlatım biçimleri kullanılmıştır.

Örnek: "Raylar sakin, çelik şeritlerini uzatmış, yağmurdan cilalı pırıl pırıldılar. Işıklar elektrik direklerini ucunda titrek kımıltılarla uzaklara kadar gidiyorlar."

"Bir mahkum getirirlerdi uzak dağ köylerinden. İpince, dal gibi bir oğlan...

Anlatım Teknikleri:

İç Konuşma Tekniği: İç konuşma  tekniğinde, bireyin iç hesaplaşmaları, içsel konuşmaları ve tepkileri, ağırlıkta görülür.  Bu anlatım tekniği ile kahramanın bilinmeyen yönleri okura verilmeye çalışılır. İç konuşma, konuşma dilinin serbestliğiyle yapılan “sessiz” bir konuşmadır, hikayeye zenginlik ve etkileyicilik katan bir unsurdur.

Geriye dönüş tekniği: Konunun daha iyi anlaşılmasında, kahramanların tanıtılmasında ve olayların sebeplerinin ortaya konulmasında anlatıcıya yardımcı olur.

Hikayeden Örnek: 'Bir tek babam gitti, bir daha gelmedi. Çocuktum, farkında olmadım. Çok hasta imiş bilmiyorum. Aklıma sadece kolumdan tuttukları geliyor."

Yazar Hakkında:

MUSTAFA KUTLU(1947-
  • Günümüz yazarlarındandır.
  • Bireyin iç dünyasını yansıtmaya çalışır.
  • İlk hikayelerinde romantik bir Anadoluluculuk göze çarpar. 
  • Günlük hayatta her zaman karşılaşılan sıradan kişiler, köyden kente göç ile Anadolu insanının hayatı eserlerinde ön plana çıkar.
  • Türk edebiyatında uzun hikâye tarzıyla hatırlanır.
  • Kişilerin iç dünyalarındaki fırtınaları, çocukluk ve aşkı ile çağdaş zamanla yaşamaya çalışan ve yalnızlaşan köy, kasaba ve varoş insanlarını anlattı.
  • Eserlerinde sanayileşme ve modern ticari hayatın getirdiği para hırsı, tüketim çılgınlığı, zengin olma hevesi öne çıkar.
  • Türk hikâyeciliğine farklı bir bakış açısı getirir. Kendi anlatımına göre hikâyelerini bir oturuşta, kahvehanelerde yazar.
  • 1990'dan sonra Dergah dergisinin genel müdürlüğünü yapmıştır.
  • Hâlâ günlük bir gazetede köşe yazarlığı yapmaktadır. (10.09.2018)

Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar