Modern Türk öykücülüğünün öncü hikayecilerinden Sait Faik klasik hikaye tekniğini kırarak doğayı ve insanları sade, samimi ve kendine özgü şiirsel bir üslupla anlatmıştır. İnsanı merkeze alan hikayelerinde bireyin iç dünyasını başarıyla  yansıtan Sait Faik, Meserret Oteli adlı hikayesinde bir kadın karakter üzerinden sadakat ve vefayı işlemiştir. Bu yayınımızda Meserret Oteli adlı hikayenin konusu, özeti, teması, kişiler ve özellikleri, mekan, zaman, anlatıcı gibi unsurlarını bulabilirsiniz.. edebiyatfatihi.net




MESERRET OTELİ- SAİT FAİK ABASIYANIK

Konusu:  Seyahate çıkmış iki erkek bir kadından oluşan grubun Meserret Oteli'ne giderken ve otele geldikten sonra yaşadıkları anlatılıyor.

Teması: Sadakat ve vefa

Yapısı: Hikaye bir olaydan çok durum hikayesinin özelliklerini taşımaktadır.

Olay örgüsü:  Hikayedeki olaylar; belli bir  sıra dahilinde gelişen olaylar dizisi şeklindedir.
  • İki erkek ve bir kadından oluşan üç kişilik bir grubun istasyonda inmesi
  • Bir araba tutup Meserret Oteli'ne varmaları
  • Kadın ve erkeklerin otel salonuun duvarındaki iki resmi incelemesi
  •  Kadın, erkekler ve otelcinin genç kız portresi hakkında konuşmaları
  • Kadının duvardaki resmi yapan ressam kızın aslında arkadaşı olması,  kızın kendi resmini yapması için ona ayna tutarken genç kıza söylediklerini hatırlaması.
Kişiler:

Kadın:  Hikayenin asıl kahramanıdır. İstasyonda indikleri zaman yanında erkek karakterler olduğu halde eşyaları taşıması için bir hamal tutması, ondan bir araba bulmasını istemesi, hamala ücretini onun verecek olması kadın karakterin grubu yönlendiren baskın, güçlü bir kişi olduğu sonucuna ulaştırır.  Kadın kırmızı bir muşamba giymiştir,  arabacının geniş, heybetli sırt görünüşünden de çekinmektedir.

Otel sahibiyle diyaloglarından meraklı, genel konuşmalarından nazik biri olduğu  anlaşılır. Ayrıca ölen arkadaşına karşı vefalı bir dosttur. Onun son isteğini yerine getirmek için Meserret Oteli'ne gelmiştir.

Diğer Kişiler: İki erkek, hamal, arabacı, otelin sahibi...

Mekan: Dış mekanlar, İstasyon, küçük bir anadolu kasabası, iç mekan Meserret Otelidir.
Üç arkadaşın geldiği otel,  basit ama kullanışlı, çıplak denecek kadar boş ama her şeyi tamam bir salonu vardır. Salonu Avrupalı kadın zevkiyle süslü ve muntazamdır. Salonunun duvarında biri genç kız portresi olan iki resmin yer almasıdır.


Zaman : Rüzgar, yağmur ve çamur‟ sözcüklerinden havanın kötü olduğu, muhtemelen mevsimin sonbahar veya kış olduğu bilgisine ulaşılabilir.

Dil ve Anlatım:

Öykünün dili sade ve yalındır. Çok yoğun sanatlı söyleyiş, kapalı ifadeler yer almamaktadır. Günlük dilin ve sanatlı dilin dengeli şekilde bir arada kullanıldığı,  diyalogların gündelik dili beslediği ve daha çok betrimlemelerde edebiliğin olduğu bir dil vardır. Yerel söyleyişlere yer verilmemiştir.

Anlatıcı ve bakış açısı: Hikayede ağırlıklı olarak gözlemci bakış açısı kullanılmıştır. Anlatıda insan psikolojisi, düşünce ve niyetine dair açıklama, betimleme; olacakları önceden bilme ve bunlar hakkında ip ucu verme gibi durumlar oldukça azdır. Tersine, anlatıcı konuya hakim olmayan bir gözlemci havası vermektedir, bilgisi dahilinde olmayan bakış açıları sunmaktadır:

Bu soruşta, işitmekten değil, bir güzel sözü bir daha tekrarlatmak isteyen acemi bir halet-i ruhiye var gibi idi. (Anlatıcının yorumudur.)

Yolcular, uzakça şehre doğru çekip gittiler. Neden sonra kadının aklına geldi. (Anlatıcı, gidilen yerin adını bilmemektedir. Kadının nasıl olup da hamalın parasını vermeyi unuttuğunu hatırlaması hakkında anlatıcının bir bilgisi yoktur.)

Kaynaklar:

1) Hande BAKAN, "Yabancılara Türkçe Öğretiminde Metindilbilimsel Ölçütler Çerçevesinde Bir Sadeleştirme Denemesi: Sait Faik Abasıyanık 'Meserret Oteli'" adlı yüksek lisans tezi, Ankara-2012

Yazıya Tepkini Göster!

3 Yorumlar

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Yorum Gönderme

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar