Liseyi Stressiz Geçmenin 12 İpucu

İrfan YİĞİT

Ortaokuldan sonra liseye başlamak bir dizi karışık duyguyla gelir. Bu, çoğu öğrencide heyecan verici olmakla beraber birtakım endişeleri de beraberinde getirebilir. Yeni bir ortamda yeni insanlarla tanışmak, yeni arkadaşlıklar kurmak üzeresiniz... Bütün bu değişiklikler hayatınızda taze bir başlangıç iken bir bilinmeyenin içinde yer almak da kimileri için göz korkutucu bir olasılık olabilir. Bazıları kendini büyük bir gölette küçük bir balık gibi hissedebilir. Endişelenmeye gerek yok, uygulanabilirliği basit yöntemlerle bu dönemi stressiz atlatabilirsiniz...



1. Dikkat dağıtıcı olmayan iyi bir çalışma alanı bulun

Kendinize dikkatinize odaklanabileceğiniz, verimli çalışma için bir alan oluşturun. Belki yemek odası masasını tercih edersiniz ya da kendi odanızda bir masa olabilir; rahat, derli toplu bir yer seçin.  Odaklanmanıza yardımcı olmak için lütfen burayı temiz ve düzenli tutun.

2. Bir ödev ve çalışma planlayıcısı edinin

Lisede ortaokul gibi değil, daha organize olmalısınız.  Ödevlerinizin ne zaman yapılacağını takip etmek için önemli tarihleri ​​ işaretlemek için bir çalışma planlayıcısı kullanın. Bir 'yapılacaklar' listesi yazın ve  bitirdiğinizde her görevi işaretleyin. Konularınızı renkli kalemlerle  kodlayın ve hangi aşamada olmanız gerektiğini öğrenin. Planlı ve programlı bir hayat işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Bu durum sadece okul hayatında değil, sosyal yaşamda da önemli...


4. Bir çalışma rutini oluşturun

Özellikle günlük belli çalışma rutinlerinizi oluşturun. Günün hangi saatlerinde verimli çalışabileceğini herkesten daha iyi sen bilirsin. Akşam yemeğinden önceki zamanı verimli kullanabilirsin. "Ne zaman tv. izleyeceksin, ne zaman oyun oynacaksın, ne zaman ders çalışacaksın?" Bunları günlük bir rutine bağlamalısın. 

5. İlk dönem için gerçekçi hedefler belirleyin

Kendinize hedefler koymak ve bunları başarmaya adamak, motivasyonunuzu korumanıza yardımcı olur ve istediğiniz sonuçları elde etmenize yardımcı olur. Bunları belirlemek için en iyi zaman,  enerji dolu hissettiğiniz zamandır. Hedeflerinizi tam anlamıyla tutturamayabilirsiniz, elinden gelenin en iyisini yapmaya kendini şartlandırmalısın.

6. Zor olduğunu düşündüğün derslere daha fazla odaklanın

Lisede yoğun bir ders saati var. Gün içinde sekiz saat ders dinlemekten yorulabilirsin. Matematik, fizik gibi sayısal derslerde işlenilen konuları biriktirmemek ve kalıcı öğrenmeyi sağlamak için pratik yapmak çok önemli. Tabii bu durum diğer dersler için de geçerli...

7. Elde ettiğin şeyle gurur duy

Hedeflerinizi yazıp odanızda veya evin görünür bir yerine asmanız size neyi hedeflediğinizi anımsatır. Belirlediğin hedeflere ulaştığında kendinle gurur duy. Planlı ve verimli çalışmanın çok işe yarayacağını fark edeceksiniz.

8. Yeni insanlarla tanışın

Unutma, herkes seninle aynı durumda. Olumlu davranışları olan yeni arkadaşlarla tanışmaktan çekinme.... Seni anlayan sıkı dostlar edindiğin zaman lise çok daha eğlenceli olacak.


9. Yeni bir şey dene

Yeni insanlarla tanışmanın en iyi yollarından biri yeni bir şeyler denemek! Okulunda varsa müzik veya herhangi bir spor etkinliği gibi hoşuna giden bir aktivite bulabilirsin. Lise, çoğu zaman yapmaktan zevk alacağın, benzer etkinliklere ilgi duyan başka insanlarla tanışabileceğin birçok yeni fırsat sunar.

10. 'Eski' arkadaşlarınızla irtibatı koparmayın.

Ortaokuldaki  arkadaşlarını özleyebilirsin. Ama üzülme, aynı okulda olmamanız birbirinizi unutacağınız anlamına gelmez. İletişim halinde kalın, birbirinizi gördüğünüzde ve yeni lise maceralarınız hakkında konuştuğunuzda bu, çok heyecanlı olacak!

11. Pozitif olun!

Kaygı bozuklukları başarısızlığa sürükleyen nedenlerden.  Kendinizi rahatsız hissettiren engellerle karşılaşabilirsiniz. Pozitif kalmaya devam edin. Olumlu bir tavırla, her şeyi başarabilirsin!

12. Yardım istemek için korkma

Sınıfında aşamadığın bir durumla karşılaştığında sınıf veya okul rehber öğretmeninden yardım alabilirsin.  Derslerle ilgili anlayamadığın bir konuda sınıf arkadaşlarından yardım istemekten çekinme... Bazen öğretmeninden anlamadığın bir konuyu sınıf arkadaşın senin daha iyi anlayabileceğin dille anlatabilir. 

Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar