11.Sınıf MEB Türk Dili ve Edebiyatı Kitabı Cevapları, 2018-2019, Sayfa 39

Kamyon Hikayesi Cevapları

Metni Anlama ve Çözümleme

1. “Araba İzmir’e gelince şoför yolcuları selametlemeden evvel nedense yol parasının üstünü toplamak âdetindeydi.” cümlesindeki altı çizili kelimenin anlamını cümlenin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahmininizin doğruluğunu kaynaklardan yararlanarak kontrol ediniz.

Cevap:
Yolcuyu uğurlamak, yolcu etmek, göndermek...

2. Kamyon adlı metindeki karşılaşmaları, temel çatışmayı ve ona bağlı diğer çatışmaları belirleyiniz.

Cevap: Hikayede temel olarak sınıflar arası çatışma, zengin-yoksul çatışması, aydın-köylü çatışmasından söz edilebilir.

3. Ara sıra otomobil herhangi bir sebeple yavaşlar gibi olunca delikanlı yüzünde zapt edemediği bir dehşet ifadesiyle yerinden fırlıyor, “Acaba duracak mı? Para toplamaya mı başlayacak?” diyor; araba tekrar hızlanınca derin bir nefes alarak yerine çekiliyor ve atlamak için kati kararını veriyordu. Fakat nasıl atlayacak? Bu kamyon, bu gitgide gözünde büyüyen, bütün hislerine alışamadığı ve ezici tesirler yapan korku makinesi kendisini bir kıskaç gibi yakalamıştı. Buradan kurtulmasına imkân olmadığını sanıyordu. Gözleri alev alev olmuş, dört tarafına bakınıyor, etrafındaki köylülerin, ön sıralarda oturan efendilerin hep kendisine baktıklarını, biraz kımıldasa yakasına yapışacaklarını zannediyordu. Alnından
yanaklarına doğru terler akıyor ve şakaklarındaki ayva tüylerini ıslatıyordu.

Bu parçadan hareketle kahramanın ruh hâli ile zaman ve mekân arasındaki ilişkiyi açıklayınız.


Cevap:  Hikaye kahramanı genç, yol parasını veremeyeceği için oldukça endişelidir. Bu endişe ve korku hal ve hareketlerine de yansır. Çaresizlik onu gittikçe telaşlandırır. İçinde bulunduğu kamyonu  kendisini bir kıskaç gibi yakaladığını, oradan kurtulamayacağını düşünür.  Korku ve endişeleri çevresindeki insanları da farklı algılamasına sebep olmuştur.






4. Metinde yazara özgü dil ve anlatım özelliklerini belirleyiniz. Bu belirlemede cümle yapıları, deyimler, kelime kadrosu, akıcılık, nesnellik, öznellik, duygusallık, coşkunluk gibi hususları dikkate alınız.


5. Metinle ilgili beğeni, tespit ve eleştirilerinizi gerekçelendirerek ifade ediniz.

Cevap:

Yazar çaresizliği ve yoksulluğu köylü bir genç karakter üzerinden son derece gerçekçi, etkileyici ve sürükleyici bir dille anlatmıştır. Hikayedeki kişi ve çevre betimlemeleri de çok başarılı.

6. Metnin olay örgüsünü aşağıdaki tabloya yazınız.




1. Etkinlik

a. Kamyon adlı metindeki başkahramanın fiziksel ve psikolojik özelliklerini belirleyiniz.

Cevap: Genç köylü: Öykünün başkahramanıdır. 18 yaşlarında yoksul ve çaresiz bir gençtir. Ailesine yük olmamak için İzmir'e amelelik yapmaya gitmektedir. Hem parasızlık hem de bir kamyona ilk kez binmenin verdiği heyecan ve endişe içindedir. Kamyonun yolculuk bitmesine yakın durdurulup şoförün yol parası toplayacak olması onda derin bir korku uyandırır. Hiç parası olmadığı için çareyi kamyondan atlamakta bulur, uçurumdan yuvarlanır. 

b. Belirlediğiniz özelliklerin olay akışını etkileyip etkilemediğini tartışınız.

Cevap: Kahramanın içinde bulunduğu ruhsal durum olay akışını etkiliyor. Öykü kahramanının yol parasını veremeyeceği için şoförden dayak yeme ve onca insanın içinde rezil olma korkusu kamyondan atlayıp uçuruma yuvarlanmasına sebep oluyor.

DİĞER SAYFALAR BURADA



Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar