Çakmak Hikayesinin Konusu, Özeti, Yer ve Zaman, Karakterler, Tahlili

Olay hikayeciliğinin edebiyatımızdaki öncü isimlerinden Ömer Seyfettin'in Çakmak adlı hikayesi de ilginç bir hikaye... Hikayenin geniş incelemesini bu yazımızda bulabilirsiniz.

İnceleme: www.edebiyatfatihi.net 

Özeti:

Makedonya'dan çıktıkları günden beri görüşmeyen iki hemşehri Mıstık ve İboş bir Anadolu kasabasındaki derede karşılaşırlar. Bu karşılaşmadan çok mutlu olan iki eski dost hasret giderirler, sohbete başlarlar.

Rumeli'deki eski günlerini yâd eden eski arkadaşlar Anadolu'yu pek beğenmemektedirler.  Sohbet esnasında İboş tütün kesesiyle  nikel bir çakmak çıkarır ve arkadaşından tütün sarmasını ister. Bir saatten fazla sohbet eden arkadaşlar beğendikleri tütünden on sigara sarıp içerler. Kalkarlarken İboş aranır, taranır ama bir türlü çakmağını bulamaz.

Mıstık'a çakmağının onda olup olmadığını sorar.  Ne kadar ısrar ettiyse de Mıstık çakmağı almadığını söyler. Halbuki  çakmağı Mıstık çalmıştır. İboş, çok sinirlenmiştir iki eski arkadaş bir çakmak yüzünden karşı karşıya gelir.

İboş Rumeli'de en ufacık hakkını bile kimsede bırakmamasıyla, haksızlığa uğradığında sonuna kadar hakkını aramasıyla meşhur biridir. İşin peşini bırakmaz, Mıstık'ı mahkemeye vereceğini söyler. Mıstık da arkadaşına iftira iddiasıyla namus davası açacağını söyler. İki arkadaş kasabadaki  mahkemenin yolunu tutar. Mahkemede hakime yemin ederek çakmağı çalmadığını söyleyen Mıstık davayı kazanır.

Karara çok sevinen Mıstık'tan hakim, 10 kuruş mahkeme parası ister. Beyninden vurulmuşa dönen Mıstık aslı astarından pahalı gelen çakmağı arkadaşının suratına fırlatır.

Karakterler:

İboş: Kara kaşlı, kara gözlü çok kuvvetli genç bir adamdır. En ufak hakkını kimsede bırakmamasıyla meşhurdur. Arkadaşı gibi o da göç etttikleri Anadolu'yu sevmez.

Mıstık: Kirli sarı yüzünde mavi gözleriyle dikkat çeken genç bir adamdır. O da Rumeli'den Anadolu'ya gelmiştir. Uzun zaman sonra karşılaştığı arkadaşının çakmağını çalar. Hırsız, onursuz ve yalancıdır.

Hakim: Ak sakallı bir adamdır.

Mekân: Hikayedeki olaylar Anadolu'daki küçük bir kasabada geçmektedir.

Zaman: Olaylar iki eski arkadaşın birbiriyle karşılaşmasıyla başlayıp mahkemede bitmektedir.

Anlatıcı: Olaylar her şeyin öncesi ve sonrasını bilen hakim anlatıcı tarafından anlatılmıştır.

Diğer Hikaye İncelemelerimizden Bazıları:

Başını Vermeyen Şehit
Büyücü
Falaka
Kaşağı
Kütük
Namus
Yuf Borusu Seni Bekliyor
Yüksek Ökçeler
TÜMÜ İÇİN TIKLAYINIZ


Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar