Bu yazımızda Cumhuriyet Dönemi'nin önemli öykücüsü Vüsat O. Bener'in Dost Yaşamasız kitabında yer alan Havva adlı öyküsünün  konusunu, özetini, olay örgüsünü, kişiler yer ve zaman unsurlarını kısaca incelemesini bulabilirsiniz...


VÜS'AT O. BENER-HAVVA 

Fatih KUTAY

 Daha çok öyküleriyle tanınan Vüs'at O. Bener'in Dost Yaşamasız öykü kitabındaki Havva iç burkucu çok çarpıcı bir hikaye. Besleme bir kızın trajik kısa hayatı okuyan herkeste derin hüzünler bırakacak cinsten... Bu kısa girişten yazının bundan sonraki bölümünün hikayenin geniş incelemesi olduğunu hatırlatmak isteriz... edebiyatfatihi.net

"HAVVA" ÖYKÜ İNCELEMESİ

Konusu:  Vüs'at O. Bener'ın çarpıcı hikayesi Havva'da besleme bir kızın acıklı hikayesi anlatılıyor.

Özet: Havva yakınlarının yanında "besleme" olarak kalan kimsesiz, çaresiz bir kız çocuğudur. Besleme kaldığı evde ev işlerine yardım eder, kötü kalpli evin hanımı tarafından sürekli kötü muameleye maruz kalır, dövülür, sövülür. Köyüne tekrar geri gönderilmek istense de evin hanımı işine yaradığı için bunu istemez. Bir gün Havva çok hasta olur ve ölür, ölmeden son isteği ise baklava olur.

Kişiler:

Havva: Öykünün başkahramanıdır. Kimsesiz olduğu için besleme olarak bir evde yaşamaktadır. Tabii buna yaşamak denirse...  Hem evin hanımı hem de kızı tarafından kötü muameleye maruz kalır. Hakkını savunamayacak derecede biçare, zavallı bir kızdır.

Evin kızı:  Hikayenin anlatıcısıdır, olaylar onun ağzından anlatılır, hikayede adı geçmez.  Şımarık, kötü kalpli bir kızdır. Havva'dan nefret eder, kendisini onunla karşılaştırır. Sürekli onun ölmesini, sakat kalmasını isteyecek kadar vicdansızdır. Ne hikmetse Havva'nın ölümüne üzülür.

Evin hanımı: Kaba saba bir kadındır. İşine yarıyor diye  yanında tuttuğu zavallı Havva'ya kötü davranır.  Havva'yı sürekli döver,  yaptığı kaba şakalarıyla eğlenir. Havva'nın hasta olduğunda ona üzülmesi, bir isteğinin olup olmadığını sorması aslında az da olsa merhametli bir tarafının olduğunu  gösterir. edebiyatfatihi.net

Yardımcı Kişiler:

Hikayede bu asıl kişilerden başka evin babası, doktor, komşu imamın oğlu Recep, Fatmanım,  sütçü Hacı gibi yardımcı kişiler geçmektedir.

Mekan: Olayların geçtiği mekanla ilgili belirli bilgiler verilmiyor. Olaylar Havva'nın besleme olarak kaldığı evde geçiyor.

Zaman: Olaylar geniş bir zamanda geçmektedir, anlatıcının ağzından yer yer geriye dönüşlerle karakterler ve olayların geçmişiyle ilgili bilgi verilmiştir.

Dil ve Anlatım: Hikayenin dili son derece yalın ve sadedir. Akıcı ve basit  bir anlatımı vardır. Kullanılan sözcükler hikaye anlatıcısı küçük kızın dünyasını aktaracak bir üslupla verilmiştir.

Teması: Çaresizlik, acı, yoksulluk



Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar