Vahşetin Çağrısı | Jack London 

Büşra TOPAL/ edebiyatfatihi.net

Vahşetin Çağrısı
, son zamanlarda pek çok yerde konu olmuş (dizilerde bile) adını sıkça duyduğumuz bir yazarın kitabıdır. Jack London ismini çok yakından bildiğinizi tahmin ediyorum. Evet bir diğer kitabı da “Beyaz Diş” Okumayanınız kaldı mı bilmiyorum; ama her ikisi de güzel kitap.

Beyaz Diş
’i okuyanınız varsa bu kitap size çok yakın gelecek çünkü her ikisinde de bir köpeğin hikayesi bizi karşılıyor. Bana sorarsanız Beyaz Diş’in biraz tekrarı gibi olmuş diyebilirim. Çünkü her ikisinde de verilmek istenen mesaj, coğrafi konum, birbirine yakın kurgular. edebiyatfatihi.net

Kitap maddi değerlere önem veren insanların, bu yolda canlıları nasıl harcadıklarını anlatıyor. Buck, lüks bir konakta dünyaya gelen bir köpektir. Fakat kısa sürede kızak köpeği olarak kullanılmak üzere satılır. Fakat Buck, korkudan boyun eğen bir köpek değil; güçlü ve meydan okuyan bir köpektir. Kuzeyin efsanesi haline gelen Buck’un meydan okuyuşunu anlatan kitap; mülk, şöhret bir insanı tamamen etkisi altına alarak bu uğurda kaç canın gittiğini önemsemeyen insanların yaşamlarını bir hayvan üzerinde yarattığı etkiyi anlatıyor. Bir köpeğin çağrısına kulak vermemiz gerektiğinin üzerinde duran yazar, bunu oldukça kitapta vurguluyor. İşte bu nokta da bir çağrı var:  “Vahşetin Çağrısı”

Yazarın kitaplarında maddi değer gütmemesi, haksızlığa isyan etmesi ortaya oldukça güzel mesajlar veriyor. Kitap oldukça akıcı olduğu için okurken hikayenin içine dalıp hep bir ders çıkarmanın, kendinizi sorgulamanın denizinde savruluyorsunuz. Hayvanları konu ederek insanlığı kendine getirmeyi çalışmış, başarmışta. Kitabı okurken de incelemesini yazarken de oldukça keyif aldım. Kitabın konusuna şöyle bir değindim. Daha fazla yazarsam tüm kitabı anlatabilirim. En iyisi siz kitabı alıp okuyun. Vahşetin Çağrısına kulak vermeyi ihmal etmeyin.

Keyifli okumalar.

Büşra TOPAL


Jack London Kimdir?
Jack London ünlü Amerikalı yazar. 1876 yılında San Fransisco'da doğdu, 22 Kasım 1916'da böbrek yetmezliğinden öldü. Çocukluğu yoksulluk içinde geçti. 14 yaşında okulunu bırakarak hayata atıldı. Türlü işlere girip çıktı, Amerika içinde ve dışında uzun, maceralı yolculuklar yaptı, hapis yattı. Giderek militan bir sosyalist oldu.

İlk kitabı 'Kurt Dölü' 1900 yılında yayınlandı. London, 17 yılda "kıpır kıpır hayat ve düşünce kaynayan" (Anatole France) elli ciltlik dev bir eser vermiştir.

Eserlerinde yaşam kavgasını romantik bir bakışla anlatır, çoğu eserinde sert bir kapitalizm eleştirisi göze çarpar. Kitapları yabancı dillere en çok çevrilmiş ABD'li yazarlardandır.

1897'de Klondike'a altın aramaya gidenlere katıldı ve "Vahşetin Çağrısı" dahil birçok kitabını bu tecrübesinden yararlanarak yazdı. İlk defa 1903 yılında The Saturday Evening Post'da yayınlanan ve Jack London'ı üne kavuşturan Vahşetin Çağrısı (The Call of the Wild) nefes nefese okuyacağınız bir dünya klasiğidir.

Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar