Bu yazımızda Tanzimat Dönemi'nin en önemli romanlarının konusunu bulabilirsiniz... Tanzimat Dönemi romanları üniversite sınavında sıkça çıkan konular arasında yer alıyor... Romanları okuma imkanı bulamadıysanız bile en azından konularını, karakterlerini bilmeniz çok önemli.  Faydalı olması dileğiyle...


Hazırlayan: edebiyatfatihi.net 

Tanzimat Dönemi Roman Özetleri Kısaca

NAMIK KEMAL ROMANLARI

1. İNTİBAH

✋Türk edebiyatının ilk edebi romanı kabul edilir.

Konusu:
Genel olarak aşk ve kıskançlık temaları üzerinde kurgulanmış olan eserde tutkulu bir yapıya sahip olan ve iyi bir eğitim aldığı halde hayatın gerçekleri karşısında cahil ve tecrübesiz bir şekilde yetiştirilmiş Ali Bey'in başından geçen ve sonu felaketle biten bir aşk macerası anlatılmıştır.

2. CEZMİ: 

✋Edebiyatımızın ilk tarihi romanıdır.

Konusu: 16. yüzyılda II. Selim devrinde başlayıp aralıklarla devam eden Osmanlı-İran savaşlarıdır.

AHMET MİTHAT EFENDİ ROMANLARI

1. FELATUN BEY'LE RAKIM EFENDİ:

Konusu: Yanlış Batılılaşma temasını işleyen romanda Batılılaşmayı yanlış anlayan Felatun ile öz değerlerinden ayrılmayan Rakım Efendi'nin karşılaştırması romanının konusunu oluşturur.

2. HASAN MELLAH:

Konusu: Hasan Mellah'ın aşık olduğu Cuzella'yı bulmak için birçok ülke gezmesi, çeşitli badireler atlatması ve yaşadıkları bu romanın konusunu oluşturur.

3. DÜRDANE HANIM:

Konusu:
Durağan hayatına renk katmak isteyen Ulviye Hanım' ın, erkek kılığına girerek komşusu Dürdane Hanım' ın hayatını incelemeye başlaması bu romanın ana konusudur.

4.ESRAR-I CİNAYAT:

✋Edebiyatımızdaki ilk polisiye roman örneğidir.

Konusu: Bir gazetenin cinâyet haberiyle başlayan zekî ve becerikli polis dedektifi Osman Sabri, kılık değiştirme ustası olan yardımcısı Necmi ve kendisini halkın sesi olarak gören *** gazetesi yazarının çabalarıyla, yüksek  düzeydeki bir görevlinin koruduğu kalpazan  çetesinin ortaya çıkarılmasıyla sonuçlanışını anlatıyor.

5. HENÜZ ON YEDİ YAŞINDA:

Konusu: Roman kahramanı  Kalyopi’nin başından geçenleri anlatan romanda, dönemindeki Beyoğlu’nun fuhuş dünyasını da, gerçekçi ve doğalcı bir anlatımla gözler önüne serer; bir kızın fuhuşa sürüklenmesinin nedenlerini araştırır.

ŞEMSETTİN SAMİ ROMANLARI

1. TAAŞŞUK-I TALAT Ü FİTNAT

Konusu: Romanda gençlerin birbirlerini görüp tanımadan evlenmek mecburiyetinde bırakılmalarının onları sevk edeceği fenalıklar ve evlenmede genç kızların görüşlerinin alınmamasının onları içine düşüreceği facialar işlenmiştir.


RECAİZADE MAHMUT EKREM ROMANLARI

1. ARABA SEVDASI: 

✋Türk edebiyatının ilk realist romanıdır.

Konusu: Araba Sevdası, baş karakter Bihruz Bey’in Periveş Hanıma duyduğu sıradan bir aşk hikayesini anlatıyor görünse de daha çok, dönemin gerçeklerini yansıtmaktadır. zira Batı etkisinin kendisini iyiden iyiye hissettirdiği II. Abdülhamit dönemi, toplumsal ve sosyal özellikleri ile ele alınmakta ve eleştirilmektedir.

SAMİ PAŞAZADE SEZAİ ROMANLARI:


Konusu: Eserde vurgulanan en önemli tema  esarettir. Hayatı boyunca satılan, ezilen, oradan oraya fırlatılan bir taş misali görülen, bir insan olarak duygu ve düşüncelerine değer verilmeyen Dilber adlı bir esirin dramı konu edilir.Yazar insanın hayvan gibi alınıp satılamayacağını, esir dahi olsa her insanın duyguları hayalleri ve en önemlisi de bir kalbi olduğu gerçeğini ön plana çıkarır.

www.edebiyatfatihi.net


Yazıya Tepkini Göster!

1 Yorumlar

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

  1. Hocam bişey sormak istiyorum.Ben 9. Sınıfı edebiyattan sorumlu geçtim, 10. Sınıf sorumluluk sınavında 9. sınıf konularımı çıkıyo aceba? cvb verirseniz çok mutlu olurum

    YanıtlayınSil

Yorum Gönderme

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar