Cumhuriyet Dönemi'nin toplumsal gerçekçi romancılarıyla tanınan Kemal Tahir yazdığı birbirinden değerli romanlarla edebiyatımızda oldukça önemli bir yere sahiptir.  Konu çeşitliliği bakımından bir hayli zengin olan Kurt Kapanı adlı romanı yakın dönem Türk tarihindeki çeşitli olayları konu edinir.  edebiyatfatihi.net

Kurt Kanunu Romanının Konusu, Özeti, Kahramanları, Yer ve Zaman, İncelemesi

Eser Adı: Kurt Kanunu
Yazarı: Kemal Tahir
Türü: Roman
Kurt Kanunu Romanı

Kemal Tahir Kurt Kanunu

Konusu: 1926’da Türkiye Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Paşa’ya yapılması planlanan suikast girişiminin arka planını konu alır. Romanın adı, ”Kurtlukta düşeni yemek kanundur.” sözünden gelir. Eser “Kanlı Tuzak”, “Sürek Avı” ve “İnsanlık Sorunu” başlıklı üç bölümden oluşur.

Özeti:


Çapkın bir adam olan Abdülkerim, vapur hareket edince Laz İsmail’in evine gider ve İsmail’in metresi Ballı Naciye ile birkaç gün boyunca gizli aşk yaşar. Birkaç gün sonra gazeteler suikastın ortaya çıktığını; suçluların yakalanmış ve elebaşları aranmakta olduğunu bildirir. Abdülkerim, eski İttihat ve Terakki komitacılarından olan arkadaşı Kara Kemal’i Cerrahpaşa’daki evinde bulur; Kara Kemal’in suikast planından haberi yoktur ama Abdülkerim, bu işi kendisinden bileceklerini söyleyerek onu kaçmaya razı eder. Kaçaklar Abdülkerim’in tanıdığı Semra Hanım’ın konağında gizlenip haberleri takip ederler. Polisin kendilerini aradığı öğrenince deniz yolu ile yurt dışına kaçmanın bir yolunu bulmaya çalışırlar. Daha güvenli bir yer olduğu düşüncesiyle Semra Hanım’ın Belgrad Ormanı’ndaki çiftliğine geçen iki kaçağın başına ödül konmuştur. Daha sonra yerleri bulununca oradan kaçarlar ve yolda ayrılırlar.

Kara Kemal, çocukluk arkadaşı Emin Bey’in İstanbul’da Aksaray’daki evine bitkin halde gelir. Takrir-i Sükun Kanunu’na ve İstiklal mahkemelerinin adaletsiz yargılamalarına karşı olan Kara Kemal, ülkeye hürriyet gelmediğini düşünmektedir. Bu arada kendisi de İstiklal Mahkemesi’nde İzmir suikast girişimi nedeniyle gıyaben yargılanmış ve hakkında idam kararı çıkarılmıştır. İngiliz veya Alman elçiliklerine sığınarak yurt dışına kaçmak istese de yeri bulunur ve Kara Kemal yakalanacağı sırada tabancasıyla intihar eder. Olaydan sonra tutuklanan Emin Bey, İstiklal Mahkemesi’nde yargılanır; beraatına karar verilir. Ancak Emin Bey, Kara Kemal’i kurtaramadığı için çok üzgündür. Bir gece yarısı diğer kaçak Abdülkerim de Emin Bey’in evinin kapısını çalar. Emin Bey’in kardeşi Perihan, onu içeri almaz. Emin Bey durumu öğrenince Abdülkerim’i İstanbul sokaklarında arar ancak bulamaz.


Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar