Çıkmış Soruları Çözmenin Önemi ve Faydaları
Büşra TOPAL/ edebiyatfatihi.net
LGS, YKS, DGS, KPSS hayatımız boyunca girdiğimiz veya gireceğimiz, en korktuğumuz sınavlardan bazıları bunlar. Okula başladığımız günden bu yana yüzlerce sınava girdik. Sanırım en zorlu görünen uykularımızı feda ettiğimiz bir üst kademeye yükselmek ya da hayatımızın gidişatını belirleyecek sınavlardı. Hepsini bir şekilde atlatmayı başardık. Sonucu ne olursa olsun kendimize onca şey kattık ki hazırlanırken düne göre artık daha bilgiliyiz. Bir sınava hazırlanırken başarılı olmak için altın kurallar vardır. Bunlardan birincisi planlı çalışmak ikincisi önceki senelerde çıkmış soruları çözmek ve asla yılmamak. Peki neden bu kadar önemli bunlar?

Sınava Hazırlanmak
Sınav senesi geldi çattı. Önünüzde çok önemli bir sınavın olduğundan başka ne yapacağınızı henüz bilmiyorsunuz. Yapmanız gereken pek de bir şey yok aslında. Kendinize bir merdiven çizin yüksekliğin ne kadar olacağı sizin ve hayallerinizin elinde. Hedefinize varmak istediğiniz yeri en üste koyun. Her şeye ilk önce hedef belirleyerek başlayın. Nereye varacağını bilmediğiniz bir yolda kaybolursunuz. Hedefinizi belirledikten sonra ben bu merdivenin kaçıncı basamağındayım diye sorun kendinize ve basamağınızı bulduktan sonra tek tek yapmanız gerekenleri sıralayın ve her adıma yılmak yok yazın. Şimdi tek yapmanız gereken şey bu yolda yürüyüp o merdivenleri tırmanmanız. 

Konu eksiklerinizi neye çalışmak istediğinizi belirlemelisiniz ki her şey gözünüze dev bir karmaşa gibi gözükmesin. Konularınızı tamamladınız; ama o kadar çok soru tipi var ki hepsine nasıl çalışacağım diye kendinize sorduğunuzu duyar gibiyim. Bunun tek bir yolu var geçmiş senelerde sorulan soruları çözmek. Kendinizi bu şekilde test edip gelecek olan sınava dair daha çok bilgi sahibi olabilirsiniz.

Çıkmış Soruları Çözmek
Çıkmış soruları çözmek faydalı mı? Çıkmış sorular çıktığınız yolda size rehber olurlar. Aslında bir nevi gitmeniz gereken yolu gösterirler ve siz bunun önemini sınav anında anlarsınız. Ortalama bir sınavda 20 tane konu olsa, sizin bu konuların hepsine çalışmanız tabi ki mümkün ama bu konulardan çıkan her soru tipini çözmeniniz biraz zor. O kadar çok kaynak kitap var ki her kaynakta birçok konu farklı şekilde soruluyor burada da gözünüz korkuyor olabilir. Fakat bazı konular diğerlerine göre daha fazla çıkar. Hatta bazı konulardan daha önce hiç soru gelmemiştir. Bunu öğrenmenin tek yolu önceki senelerin sınav sorularına bakmak. Bu yüzden senenin başından konu dağılımlı çıkmış soru kitabı edinmek. Çıkacak konuları belirlediğiniz sayfanıza hangi konudan kaç soru çıktığını not alın. Zaten çıkmış soruları çözdüğünüzde benzerlerini kaynak kitaplarınızdan çözdüğünüzü fark edeceksiniz. Bu yüzden sorular gözünüzde büyümeyecek.

Sınava 3 Ay Kala
Çıkmış soruları çözme işini son aylara bırakırız genelde aslında bu doğru bir şey değildir. Bir konuyu bitirdiğiniz zaman soru çözdüğünüz kaynak kitaplarınız arasına iliştirin her sene o konuya ait olan çıkmış soruları. Zaten benzerlerini çözdüğünüz için sizi çok zorlamayacak. Ve çok soru çıkan konuların üzerinde oldukça durun. Bir konudan 5 soru çıkıyorsa bunda şansınız biraz daha fazladır. ÖSYM’nin yaptığı sınavlara bakarsanız her sene birbirine benzer soru tipleriyle karşılaşırsınız. Çıkmış soruları çözdüğünüzde sınav anında ben bu soruya benzer soru çözmüştüm demeniz muhtemeldir. Bunun verdiği rahatlık kendinize güveninizi  sağlayacaktır. Konu çalışması +test+ çıkmış soru çözümü+tekrar bunları yaptığınız takdirde sınav korkunuzu  geride bırakabilirsiniz...
Sınava girdiğinizde çıkmış soru çözmenin önemini daha iyi anlayacağınızdan eminim çünkü tecrübe önünüze çıktığında başarıya ulaştırır.

ÖSYS Geçmiş Yıllarda Çıkmış Sorular

Son olarak ÖSYM, geçen günlerde son 19 yılın sınav sorularını yayınladı...

Aşağıdaki linkten geçmiş sınav sorularına erişim sağlayabilirsiniz... Herkese başarılar


Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar