Beyaz Geceler Konusu, Özeti, Karakterleri,  Yorumu ve İncelemesi

Rus edebiyatının en büyük yazarlarından Dostoyevski Beyaz Geceler adlı uzun öyküsünde Petesburg'un kasvetli 'beyaz geceleri'nde yaşanan romantik bir aşk öyküsünü anlatıyor. Hüzün, yalnızlık, rûhsal boşluk, şaşkınlık gibi halleri yoğun biçimiyle yansıtan bu hikayeyi hiç sıkılmadan bir solukta okuyacağından emin olabilirsiniz.

Ben bu hikayeyi Oda Yayınları'ndan çıkan kitapta okudum. Kitaptaki yazım ve noktalama yanlışları gerçekten çok rahatsız edici... Umarım yayın evi bunların farkına varır ve bir sonraki baskıda bunları düzeltir.  Yeniden kitaba dönelim: 

Bu romantik aşk hikayesinin anlatıcısı yirmili yaşlarında, oldukça hayalperest, asosyal biridir.  Adını öğrenemediğimiz hayalperest anlatıcı Petersburg'un "beyaz geceler"inde sokakları arşınlar, insanları, binaları dikkatlice gözlemler, bunlar hakkında tespitlerde bulunur. Yine böyle bir gecede Nastenka adında bir genç kızla tanışır. Nastenka görme engelli yaşlı ninesinin tavan aralı ahşap evinde yaşayan yalnız ve hayalperest bir kızdır. Anlatıcıyla Nastenka'nın aralarında ikinci buluşmalarında bir dostluk doğar. Birbirlerine kendi yaşam öykülerini anlatırlar. Anlatıcı Nastenka'ya giderek tutulduğunu fark eder; fakat derin duygularını gizler. Nastenka ise yaşlı ninesinin tavan arasındaki odasını kiralayan taşralı adama deli gibi aşıktır. Adam, iş için gideceği Moskova'dan bir yıl sonra döneceğini söyler ama tek bir mektup bile yazmaz...

Sürpriz finalli bu enfes öyküyü mutlaka okumanızı öneririz. 

Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar