"Okumak yüzünü kapatmaktır, yazmaksa yüzünü göstermek"

Alejandro Zambra, Eve Dönmenin Yolları

İrfan YİĞİT

Her yıl kitap fuarında mutlaka uğradığım yayınevi standlarından biri olan Notos Kitap'ta yayınevinin sahibi ve günümüzün önemli edebiyat eleştirmenlerinden   biri olan Semih Gümüş'le sohbet eder ve ondan mutlaka kitap tavsiyesi alırım.


Semih Bey'in  tavsiyelerinden biri olan çok beğendiği yazar Zambra'nın  Eve Dönmenin Yolları adlı kitabını henüz okuma fırsatım oldu.

2010 yılında Granta’nın İspanyolca yazan en iyi yirmi iki romancı arasında gösterdiği  Zambra'nın Eve Dönmenin Yolları bence kolayca anlaşılabilen  bir anlatı değil. Kurmaca ve gerçekliğin neredeyse birbirine geçtiği hikaye içinde hikayesi  olan bir kitap. Şili'nin sorunlu geçmişine, Pinochet'in iktidara gelmesinden sonra doğan nesillerin rahatsız edici gerçeklerle başa çıkmak zorunda olduklarına odaklanan kitap suç ortaklığı ve masumiyet arasındaki ince çizgiyi de araştırıyor.
....

Özet:

I.Bölüm Yardımcı Roller adını taşıyor.  Bu bölümdeki olaylar 1980'lerde Santiago'nun bir banliyösünde  diktatör Pinochet döneminde yaşanıyor. 1985 Şili depreminde  tanıştığı Claudia adındaki bir kıza aşık olan anlatıcı Claudia'nın isteği üzerine yalnız yaşayan esrarengiz komşuları Raul'u bir casus gibi takip eder. Claudia Raul'u dayısı olarak tanıtmıştır. Ama romanın ilerleyen bölümlerinde gerçeğin böyle olmadığı anlaşılır. Gerçek şudur: Raul Claudia’nın babasıdır ve diktatör Pinochet döneminde  kimlik değiştirmek zorunda kalan Pinochet karşıtı biridir.  Anlatıcı, Claudia'yı etkilemek için Raul'e gelen başka bir kızı evine kadar takip eder. Fakat daha sonra gördüklerini anlatmak için gittiğinde Cladia'yı başka bir erkekle görür ve hiçbir şeyden bahsetmez. Bir süre sonra Raul ve Claudia'nın ailesi mahalleden taşınırlar ve anlatıcıyla epey bir zaman görüşmezler...


Ana-Baba Edebiyatı adını taşıyan ikinci bölümde, birinci bölümde anlatılan hikayeyi yazan isimsiz bir romancı tanıtılmaktadır. Romancının eski eşi olan  Eme ile yazarın ailesi tanıtılıyor.

Üçüncü bölümde (Çocukların Edebiyatı) ilk bölümdeki anlatıcının büyüdüğünü ve edebiyat öğretmeni olduğunu okuyoruz. Claudia ile yolları tekrar kesişir. Bu bölümde Raul'u ve takip ettiği kızın kim olduğunu da öğreniyoruz. 

Romanın dördüncü ve son bölümü ise Biz İyiz adını taşıyor. Yazar yeniden roman yazma çalışmalarına döner. Yine bir deprem olur, yazarın ailesi ve komşularına bir şey olmamıştır. 

Alejandro Zambra Kimdir?

(Biyografi kaynak: notoskitap.com

1975’te Şili’de doğdu. İspanyol edebiyatı ve filoloji okudu. Etkilendiği yazarlar arasında José Santos González Vera ile Juan Emar’ı sayan Zambra, ilk romanı Bonzai (2006) ile çeşitli ödüller kazandı. Cristián Jiménez tarafından 2011’de sinemaya uyarlanan Bonzai Cannes Film Festivali’nde ve İstanbul Film Festivali’nde gösterildi. 2010 yılında Granta’nın İspanyolca yazan en iyi yirmi iki romancı arasında gösterdiği Zambra El Mercurio, La Tercera, The Clinic ve El País gazetelerinde yazdı. Meksiko’da yaşıyor. Bahía Inútil (1998) ve Mudanza (2003) adlı şiir kitaplarının yanı sıra No leer (2010) adlı bir deneme kitabı bulunuyor.

Notos Kitap’tan çıkmış kitapları:

Bonzai, Ağaçların Özel Hayatı, Eve Dönmenin Yolları, Belgelerim, Soru Kitapçığı

Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar