Blog yazarımız bu yazısında Şeker Portakalı romanını okudu ve yorumladı...

Şeker Portakalı | Jose Mauro De Vasconcelos
Büşra TOPAL

Yıllardır adını duyup, okumaya fırsat yaratamadığım Şeker Portakalı'nı sonunda okuyabildim. Yine geç okuduğum için pişmanlık duyduğum bir kitapla karşı karşıya kaldığımı gördüm. Bence bir çocuk Şeker Portakalı'nı okuduktan sonra büyümeye başlamalı.

Satır aralarına sığınabileceğimiz, okudukça kendi çocukluğumuzu, saflığımızı bulabileceğimiz bir kitap Şeker Portakalı.

Kitap Zeze adındaki küçük bir çocuğun yaşadıklarını anlatarak devam ediyor. Hayal dünyası geniş olan Zeze, yaramazlıkları, haylazlıkları olduğu kadar zeki ve duygusal bir çocuk. Bu kadar yaramaz oluşunun bahaneleri kimi zaman vardır; babasının işsiz oluşu, ablasının yürütemediği ilişkileri, yoksulluk. Hırçın bir o kadar da altın kalpli olan Zeze’nin başına gelen bir olayı kocaman yüreğinin kaldırmasına yetmez.

Kitabın sonlarına geldikçe gözümden akan yaşların sayfaları ıslattığını gördüm. Bir kitabın beni ağlatacak kadar güzel olduğunu görmek benim için önemlidir bu yüzden iyi ki okumuşum diyebileceğim ilk 5’te yer alıyor şimdilik. Şeker Portakalı bir çocuğun çocukluğunun yitişinin hikayesidir.

Yazarlıkta karar kılıncaya kadar, boks antrenörlüğünden ressam ve heykeltıraşlara modellik yapmaya, muz plantasyonlarında hamallıktan gece kulüplerinde garsonluğa kadar çeşitli işlerde çalışan Jose Mauro de Vasconcelos'un başyapıtı Şeker Portakalı, "günün birinde acıyı keşfeden küçük bir çocuğun öyküsü"dür. Çok yoksul bir ailenin oğlu olarak dünyaya gelen, dokuz yaşında yüzme öğrenirken bir gün yüzme şampiyonu olmanın hayalini kuran Vasconcelos'un çocukluğundan derin izler taşıyan Şeker Portakalı, yaşamın beklenmedik değişimleri karşısında büyük sarsıntılar yaşayan küçük Zeze'nin başından geçenleri anlatır. Vasconcelos, tam on iki günde yazdığı bu romanı "yirmi yıldan fazla bir zaman yüreğinde taşıdığını" söyler.

Beni en etkileyen bir cümle vardı kitapta:

Öldürmek, Buck Jones’un tabancasını alıp güm diye patlatmak değil! Hayır. Onu yüreğimde öldüreceğim, artık sevmeyerek... Ve bir gün büsbütün ölecek.
Şeker Portakalı'nın başkahramanı Zeze'nin büyüdükçe yaşadığı serüvenler bu kitapla bitmiyor. Serüvenleri, yazarın Güneşi Uyandıralım ve Delifişek adlı romanlarından okuyabilirsiniz.

Büşra TOPAL/edebiyatfatihi.net


Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar