Yaşar Kemal, Gülten Akın, Ahmet Oktay, İlhan Berk, Erdem Beyazıt... ve pek çok değerli sanatçı aradan geçen zaman içinde aramızdan ayrılmıştı. Bu yazımızda son on yılda aramızdan ayrılan Türk ve dünya edebiyatından en ünlü edebiyatçılarını derledik.

Hazırlayan: edebiyatfatihi.net

Son 10 Yılda Hayatını Kaybeden Ünlü Edebiyatçılar

2017

7 Ocak 2017 Refik Erduran... Çok sayıda köşe yazısı ve tiyatro oyunu yazan Refik Erduran 88 yaşında vefat etmişti.

26 Ağustos 2017 Muzaffer İzgü.... 107 kitap ve 200'e yakın radyo oyunu yazan Muzaffer İzgü, Türkiye'nin en çok okunan gülmece, genç ve çocuk kitapları yazarlarından biri...

1 Eylül 2017 Emin Özdemir: Türk Dil Kurumu Yönetim ve Yürütme Kurulu üyeliği de yapan Emin Özdemir; yazar ve akademisyendi

2016 yılı sanat ve edebiyat dünyasında kayıplar yılı oldu.

2016

Tahsin Yücel: 22 Ocak 2016'da vefat eden Tahsin Yücel,  Türk akademisyen, öykü ve roman yazarı, denemeci, eleştirmen ve çevirmendir. Fransız Dili ve edebiyatı profesörü olan Tahsin Yücel, göstergebilim alanında çalışmıştır. Türk edebiyatında deneme ve roman alanındaki eserleri ve eleştirmen kimliği ile tanınır.

Umberto Eco: Dünyaca ünlü yazar ve bilim insanı Umberto Eco 84 yaşında hayatını kaybetmişti. Yazarın Gülün Adı romanı çok ünlüdür.

Harper Lee: Türkçe'ye Bülbülü Öldürmek olarak çevrilen To Kill A Mockingbird kitabının yazarı Harper Lee 2016'da hayatını kaybetmişti.

Ahmet Oktay Börtecene: azar , şair hayatını kaybetti. 1950'li yıllarda Mavi Hareketi içinde yer almış ve şiirleriyle etkin bir rol oynamıştır . Şiir kitaplarından özellikle Yol Üstündeki Semender çok önemlidir. Bu kitapla Behçet Necatigil Şiir Ödülü almıştır.

Vedat Türkali: Senarist-şair ve yazar Vedat Türkali 2016'da kaybettiğimiz sanatçılardandı.

www.edebiyatfatihi.net


2015 

Gülten Akın: Milliyet Gazetesi'nin anketiyle Dağlarca'nın ölümünden  sonra yaşayan en büyük şair seçilen Gülten Akın uzun süredir tedavi gördüğü hastaneden hayatını kaybetmişti.

"Ah, kimselerin vakti yok
Durup ince şeyleri anlamaya" (Gülten Akın)

Afet Ilgaz:  Önceleri benimsediği sosyalist dünya görüşünden 1990'da İslamcı bir çizgiye yönelen Afet Ilgaz,  16 Ocak 2015'te hayatını kaybetmişti. Afet Ilgaz Hababam Sınıfı'nın ünlü yazarı Rıfat Ilgaz'la evlenmiş ve bu evlilikten bir kız çocuğu olmuştur.

Yaşar Kemal: Son dönem Türk edebiyatının en önemli romancılarından biri olan edebiyat çınarı  Yaşar Kemal 92 yaşında vefat etmişti.

2013

Turgut Özakman: Satış rekorları kıran "Şu Çılgın Türkler" kitabının yazarı Turgut Özakman 28 Eylül 2013'te hayatını kaybetmişti.


Peride Celal: Ünlü yazar Peride Celal, 97 yaşında vefat etti. Peride Celal, Üç Yirmi Dört Saat adlı romanıyla 1977 Sedat Simavi Edebiyat Ödülü’nü, Kurtlar adlı romanıyla da 1991 Orhan Kemal Roman Armağanı’nı kazanmıştı.

2012

Abdürrahim Karakoç: Son dönem  Türk edebiyatının önde gelen şairlerinden  olan Abdürrahim Karakoç 7 Haziran 2012'de vefat etmişti. Yüze yakın şiiri, türkü ve şarkı biçiminde bestelendi.  Musa Eroğlu ve Zekeriya Bozdağ'ın bestelediği Mihriban, Mahzunî Şerif'in bestelediği Tohdur Beğ, Hâkim Beğ, Esat Kabaklı'nın bestelediği Gel Gayrı türküleri çok sevildi.

Neşet Ertaş:  Neşet Ertaş, 1938 yılında Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesinde doğan Neşet Ertaş 25 Eylül 2012 tarihinde vefat etmişti. Abdal müziğinin son temsilcisi olan  ünlü Türk ozanı ”Bozkırın Tezenesi” lakabıyla da biliniyordu.  Bu adı ona Yaşar Kemal takmıştır...

2011

Didem Madak: 1970 yılında doğan Didem Madak "Grapon Kağıtları" adlı şiir dosyasıyla 2000 Yılı İnkılap Şiir Ödülünü almıştı.

Seyhan Erözçelik: Pek çok şiir ödülü sahibi olan Seyhan Erözçelik 49 yaşında vefat etmişti.

2010

Arif Damar: Toplumsal gerçekçi şairlerimizden biri olan Arif Damar'ın en sevilen şiirlerinden biri de "Hallaç"tı.

2009

Orhan Duru: "Mavi" adlı şiir anlayışının kurucularından biri olarak kabul edilen Orhan Duru 2009 yılında vefat etmişti.

Bahtiyar Vahapzade:  Türk dünyasının önde gelen şairlerinden Azerbaycanlı Bahtiyar Vahabzade 84 yaşında hayatını kaybetmişti.

Yusuf Hayaloğlu: Gözleri İntihar Mavi adlı şiir kitabı bulunan Hayaloğlu'nun, Hani Benim Gençliğim, Başım Belada, Adı Bahtiyar, Başkaldırıyorum, Ayrılığın Hediyesi, Yüreğim Kanıyor gibi şiirleri başta Ahmet Kaya olmak üzere birçok sanatçı tarafından bestelenmiş ve yorumlanmıştı.

Nezihe Meriç:  Cumhuriyetin ilk kadın öykü yazarlarından olan Nezihe Meriç 2009'da hayatını kaybeden yazarlarımızdan biridir.

2008 yılı Türk edebiyatının çok önemli birçok şair ve yazarın aramızdan ayrıldığı yıl oldu.

2008

Cengiz Aytmatov: Sovyet döneminde bile eserlerinde milli motifleri kullanan, literatüre "Mankurt" terimini kazandıran büyük Kırgız yazar ve devlet adamı Cengiz AYTMATOV böbrek yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetmişti. Aytmatov Gün Uzar Yüzyıl Olur, Cemile, Selvi Boylum Al Yazmalım, Toprak Ana gibi şaheserlerin yazarıydı.

Adil Erdem Bayazıt:   Tam adı Adil Erdem Beyazıt olan şair kimliğinin yanı sıra öğretmenlik ve milletvekilliği de yapan ünlü şairimiz Erdem Beyazıt
Cumhuriyet döneminde"Garip Dışında Yeniliği Sürdüren Şiir "anlayışı içinde yer almıştır.

Fethi Naci: Cumhuriyet Dönemi'nin en önemli eleştirmenlerinden olan Fethi Naci 2008 yılında vefat etmişti.

 İlhan Berk: Behçet Necagtigil'in deyimiyle "şiirimizin uçbeyi" olan İlhan Berk II.Yeni Topluluğu içinde yer alıyordu.

Fazıl Hüsnü Dağlarca: Eserlerinin özü, sayısı ve hacümleri bakımından Tanzimat'tan bu yana şiirimizin en verimli şairlerinden biri olan Dağlarca 15 Ekim 2008 tarihinde aramızdan ayrılmıştı.



Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar