Bu yazımızda Millî Edebiyat Dönemini etkileyen sanat, edebiyat ve düşünce akımlarının neler olduğunu maddeler halinde sıraladık... edebiyatfatihi.net


Düşünce Akımları:

TÜRKÇÜLÜK: Milli Edebiyat  Dönemi'ni etkileyen en önemli düşünce akımı Türkçülük'tür. Bu akımın öde gelen temsilcileri Ziya Gökalp, Ömer Seyfettin, Yusuf Akçura ve Mehmet Emin Yurdakul'dur. Milliyetçilik akımının etkisiyle eserlerde sade dil ve anlaşılır bir dil kullanılmış, milli ve milliyetçi temalar eserlerde sıkça işlenmiştir.

İSLAMCILIK: Bu dönemde İslamcılık düşüncesinin en önemli temsilcilerinden biri Mehmet Akif Ersoy'dur.

Sanat ve Edebiyat Akımları:

Realizm ve Naturalizm: Bu dönem romanlarının hikaye ve roman temaları, genel olarak sanatçıların yaşadığı dönemin toplumsal gerçekliğinden hareketle kurgulanmıştır. Bu eserler, iyi bir gözlem sonucunda yazılmıştır. Bu yönüyle Millî Edebiyat Dönemi romanları realist özellik taşımaktadır. Gözleme dayanan bu davranışın bir sonucu olarak, çoğu yazarlar Realizm (Ömer Seyfettin, Yakup Kadri, Refit Halit, Reşat Nuri, Memduh Şevket, vb.), hattâ kimileri Natüralizm (Selâhattin Enis, kimi hikayeleriyle F.Celâlettin, kimi romanlarıyla Osman Cemal, vb.) ilkelerini benimsemişlerdir.

Maupassant Tarzı Hikaye (Klasik Vak'a Öyküsü) Bu dönem öykülerinde maupassant tarzı hikayeler yazılmıştır. 

Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar