Milli Edebiyat Dönemi Hikayelerindeki  Zihniyetin Belirgin Özellikleri Nelerdir?

www.edebiyatfatihi.net hazırladı

Milli Edebiyat Dönemi'nde milliyetçilik akımının etkisiyle  milli unsurlar ve değerler öne çıkmış, hedef kitle olarak "toplum" benimsenmiştir. İçinde bulunan dönemin sosyal, kültürel, ekonomik ortamından yani zihniyetinden etkilenen bu dönem sanatçıları doğal olarak  "Anadolu, Anadolu gerçeği, yoksulluk, Türkçülük, yanlış Batılılaşma, Milli Mücadele, ilerleme, gerilik, cehalet, kuşak çatışması" gibi  temaları işlemişlerdir. 


Örneğin Milli Edebiyat Dönemi'nin en güçlü öykücülerinden biri olan Ömer Seyfettin, “toplum için sanat” anlayışıyla milli değerlere yönelmenin önderliğini yapmış, milli  bilinci uyandırma ve güçlendirme amacı taşımıştır. Dönemin diğer güçlü hikayecileri Yakup Kadri ve Halide Edip de toplumsal temaları işlemişlerdir. 

 Hikayelerde sade dilin kullanılması, hikayelerin konusunun genişletilerek her kesimden insanın , özellikle de köylerde ve taşrada yaşayanların konu edilmesi, konuşma dilinin kullanılması, gözleme dayalı realist bakış açısı  bu dönem hikayelerinin belirgin  diğer özellikleridir.

Aşağıdaki içeriklerimiz de ilginizi çekebilir:

Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar