Ustalık Gerektiren Kafaya Takmama Sanatı / Mark Manson
Büşra TOPAL

İyi bir yaşam sürmek için sezgilere aykırı bir yaklaşım

Günlük hayatta herkesin bir şeyleri kafaya taktığı konusunda hemfikiriz. Kafaya takmamanın bir sanat olduğunu düşünürsek kitabın adı içeriğine bakmadan bile okunması için bizi kendine çekiyor.

Mark Manson; İki milyondan fazla takipçisi olan New York’ta yaşayan önemli bir blog yazarıdır.

Kitap kişisel gelişim kategorisi adı altında bizlere aslında bir şeyi kafaya takmamanın mümkün olmadığını fakat kafaya takmanın bizim elimizde olduğunu bunun bizim seçimimiz olduğunu söylüyor.

Tüm dünyada satış rekorları kıran kitabın Türkiye’ye gelmesiyle çok satanlar listesinde kısa sürede yer aldı. Kitap 9 bölümden oluşuyor. Bu bölümlerin her biri 3-4 konu başlığı adı altında kendimize sorular sordurup, cevaplarını bazen de yazar bizlere veriyor.

Bu soruları kendine sormuş, bu sıkıntıları kendisi de çektiği için dili gayet samimi. Hayattan kendi çıkardığı dersleri anlatıyor. Diğer kişisel gelişim kitapları gibi "Hayatımızı nasıl mükemmelleştirebiliriz, nasıl mutlu oluruz?" gibi mesajlarla büyük vaatlerle bizleri bunaltmıyor.

Hepimiz her gün birçok sorunla başa çıkıyoruz, hepimizin sıkıntısı ve bunu kafamıza takıyoruz. Kitap bunların normal olduğunu söylüyor fakat kitabın bize dediği şey; değiştiremediğimiz ve kontrolü bizim elimizde olmayan sıkıntının sorumluluğunu almaktan vazgeçmek. Kafaya taktığımız şeyin kafaya takılmaya değer olduğuna karar vermemiz.

“Her şeyi iyi tarafından görmek” gibi bir şey iyi gibi görünse de, gerçek şu ki hayat bazen çekilmezdir ve yapabileceğiniz en sağlıklı şey de bunu kabul etmektir.

Değmeyecek şeyleri kafaya takmamak çok önemlidir. Dünyayı kurtaracak olan şey budur. Dünyanın bazen berbat olduğunu ama bunun da doğal olduğunu kabul ederek yaşamak gerek. Çünkü her zaman böyleydi ve her zaman da böyle olacak. 

www.edebiyatfatihi.net

Sosyal medyada her gün milyonlarca kere paylaşılan “Nasıl Mutlu Olunur?” tarzı saçmalıklarda yanlış olan ve kimsenin fark etmediği şey şudur:

Daha pozitif bir deneyimi arzu etmenin kendisi negatif bir deneyimdir. Ve de tam tersine, insanın negatif deneyimini kabul etmesinin kendisi pozitif bir deneyimdir.

Kitapta birçok cümlenin altını çizdim. Gerçekten bizlere bir zorunluluk emirleri yağdırmayıp, bizim düşündüğümüz kafaya taktığımız şeylere ışık tutmayı başarıyor. Eğlenceli anlatımın yanı sıra üslup olarak argo kelimeler kulanılan yerler de mevcut. Kitap bitse bile yatağınızın başından ayırmadığınızı fark edeceksiniz çünkü altını çizdiğiniz her cümle günden güne sorularınıza cevap bulduracak.


Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar