Atatürk'ü yazmanın kendisi için bir vazife olduğunu düşünen Türkiye'nin en önemli tarihçilerinden biri olan  İlber Ortaylı'nın ilk biyografik kitabı "Gazi Mustafa Kemal Atatürk"ü  blog yazarımız inceledi...

Gazi Mustafa Kemal Atatürk | İlber Ortaylı 

Büşra TOPAL

Kitabı gördüğümde İlber Ortaylı gibi değerli bir tarihçinin Atatürk’ün hayatı hakkında bir kitap yazması çok şaşırmadığım bir durum oldu.

Kitabı daha önce internette şöyle bir araştırdıysanız ticari kaygılarla yazıldığını ileri süren yorumlara rastlamışsınızdır. Açıkçası,  kitabı okurken böyle bir intibaya kesinlikle kapılmadım... 

Kitaba gelirsek; kitap biyografi kitabı gibi görünse de Atatürk hakkında bildiğimiz ya da hiç bilmediğimiz pek çok detayı barındırıyor. İlber Ortaylı, öğretici bir üslupla tarih yazmanın tüm ince detaylarını tarih okumanın üslubunu dile getirerek bizlere sunmuş.

Kitap sadece belgelere dayanarak yazılmamış, yazar kendi birikimini, düşüncelerini, yorumlarıyla harmanlanmış. Tabii ki öyle bir ustalıkla yazılmış ki yorum ve bilgileri birbirinden rahatlıkla ayırt edebiliyoruz.

Kitap, 8 ana bölüm  altında toplanmış. Kitabın adı Atatürk olmuş olsa da, pek çok tarihi şahsiyetin hayatının önemli noktaları hakkında bilgilere ulaşabiliyoruz.

480 sayfa öyle başarılı bir dille aktarılmış ki hiç sıkılmadan okuyabiliyoruz. Ortaylı kitabı genç kuşaklara ithaf etmiş. Bu durum açıkcası benim dikkatimi çekti. Çünkü zaman ilerledikçe tarih kitaplarının yerini tarih dizileri almaya başlıyor. Ve tüm bu dizilerde ise tarihin yanında magazinsel olaylar da yer alıyor. Bu tarz tarih kitapları ilerdeki genç kuşakların hayatlarına ışık olmaya oldukça faydalı olacak.

Atatürk hakkında daha kapsayıcı ve gerçekçi bir okuma yapmak istiyorsanız kitabı kesinlikle tavsiye ediyorum.
"Tarihin akışını değiştiren, ona mührünü vuran veya büyük tehlikelere mani olan liderlere her memlekette rastlamak mümkün değildir. Atatürk dünya tarihinin nadiren gördüğü bir dehadır. Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra, hiçbir mağlup milletin direniş göstermediği zamanda siviller ve askerlerle dünyaya meydan okumuştur."

-İLBER ORTAYLI-

İlber Ortaylı bu ilk biyografisinde yaşamının tüm yönleriyle büyük lider Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü anlatıyor. Türk tarihçiliğine hiç unutulmayacak ve sürekli başvurulacak bir rehber kitap daha kazandırıyor...

Büşra TOPAL

Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar