Bu yazımızda blog yazarımız Büşra Topal, dünya edebiyatının en popüler kitaplarından biri olan Küçük Prens'i yakın plana aldı ve kitapla ilgili düşüncelerini blog okuyucularımız için yazdı...

Küçük Prens// Antonie de Saint Exupery
Büşra TOPAL
Küçük Prens yıllardır hemen hemen hepimizin okuduğu, büyük dersler çıkardığımız bir kitaptı. Bu ara çok satanlar listesinde uzunca zamandır gördüğümden kitabı yorumlamak istedim. Okumayan kaldıysa muhakkak okuması gerektiğini de şöyle bir belirtelim.

Kitaba gelirsek...Küçük Prens, çocuk kitabı gibi dursa da yazar bu kitabı büyüklere hitap ettiğinin üzerinde duruyor.

Küçük Prens'in en sevdigimiz özelliği belki de durmadan soru sorması ve cevabını alana kadar da bunun peşinde koşmasıydı. Hikaye Sahra Çölü'ne düşen bir pilotun, küçük prensle karşılaşması ile başlıyor. Başka bir gezegenden gelen küçük prensin diğer gezegenlerde karşılaştığı kişiler ve yaşam tarzlarına, insanların nelere önem verdiklerini bizleri aktarıyor. edebiyatfatihi.net

Yazar altı yaşındayken balta girmemiş ormanlar hakkında yazılmış bir kitaptan etkilenerek fil yutmuş bir boa yılanı çizer. Resmi gösterir,  yetişkinlerin hepsi bunun bir şapka resmi olduğunu düşünürler. Daha iyi anlaşılsın diye içten görünüşünü çizer bu sefer de yetişkinler onun ne anlatmaya çalıştığını anlamayıp onun bu tür şeyleri şeylerden vazgeçip coğrafya, tarih, dil bilgisi ile ilgilenmesi ne söylemesi üzerine resim çizme merakı sona erer. Ancak her önüne çıkan kişiye resmini çıkarıp hemen gösterir. Aldığı yanıt ise hiçbir zaman değişmemiştir. Pilot olmaya karar verip uçağıyla kaza yapıp Sahra Çölü'ne düşüncek küçük prensle tanışmış ve yalnızlığına bir son vermiştir. Küçük Prens’in “Lütfen bana bir koyun çizin” diyen sesiyle uyanmıştır o sabah pilot. Arkadaşlıklar iyice pekişmiştir.

Kitabın devamında Küçük Prens’le pilot arasındaki maceralar sürüp gidiyor. Eğlenceli ve bir o kadar da yaratıcı olarak devam eden hikaye okuyan herkesi şöyle bir düşünmeye davet ediyor.

Peki Küçük Prens sadece resimli bir çocuk kitabı mıdır, yoksa yaşam felsefesini anlatan bir kitap mı?

Küçük Prens hakkında bilinmesi gereken bazı şeyler:
•Kitap yaklaşık 1000 sayfalık bir eserdi.
Yazar Saint Exupery kitabı kısaltması üzerine. Şu cümleleri kurmuştur: Mükemmelliğe, yazıya eklenecek hiçbir şey kalmadığında değil, yazıdan çıkarılacak hiçbir şey kalmadığında ulaşılır.
• Kitaptaki tüm çizimler yazara ait suluboya çizimleridir.
• Japonya’nın Hakone isimli şehrinde bir Küçük Prens müzesi bulunuyor. 

Kitabı okuduktan sonra aklımızda kalan sorulardan bazıları: 
Fil mi şapka mı?
Koyun çiçeği yedi mi?

Hâlâ okumadıysanız keyifli okumalar dilerim...

Büşra TOPAL


Yazıya Tepkini Göster!

1 Yorumlar

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

  1. Merhabalar,

    Fransız yazar Antoine de Saint-Exupéry’in dünyaca ünlü eseri “Küçük Prens” masalını üniversiteden mezun olduktan sonra bir arkadaşımın bu kitabı bana hediye etmesiyle okumuştum. Bazen diyorum keşke okumakta bu kadar geç kalmasaydım bu masalı çünkü masal hayata dair ilham alınacak öğütlerle dolu. Masalda geçen en sevdiğim alıntılar da:

    ‘’İnsan ancak yüreğiyle baktığı zaman gerçeği görebilir. Gerçeğin mayası gözle görülmez.’’
    ’’İnsanların arasında da yalnızlık duyulur.’’

    Bu sözleri ne zaman Küçük Prens masalını görsem hemen hatırlarım. İzninizle ben de sizinle okumanız üzere masaldan kalbime kazınan diğer sözleri paylaşmayı çok isterim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/antoine-de-saint-exupery-kucuk-prens-masalindan-kalbime-kazinan-24-alinti/

    Güzel okumalar dilerim,
    edebiyatla ve sağlıkla kalın.

    YanıtlayınSil

Yorum Gönderme

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar