Geçmişe Yolculuk/ Stefan Zweig
Büşra TOPAL

Yine bir çarpıcı Zweig öykülerinden biri olan Geçmişe Yolculuk, yazarın kısa hikayelerinin çarpıcı oluşuyla karşı karşıya bırakıyor bizi.

Zweig hayatı boyunca kısa ve çarpıcı hikayeleri konu aldı eserlerinde. Her satırın içinde olmayı, her sayfayla yükselişe geçilen bir hikayeye tanık olmayı Zweig her kitabında olduğu gibi bu kitabında da gözler önüne seriyor. 52 sayfaya koca bir yasak aşk hikayesine, duygulara, özleme, acı çekilişe neler sığdırdığına tanık olduğumda yazara bir kez daha hayran oldum.

Geçmişe Yolculuk, zamana, mekana ve değilen koşullara direnen yasak ve tutkulu bir aşkın hikayesidir. Bu çılgın aşk önce okyanusun ve daha sonra da Birinci Dünya Savaşı’nın araya girmesiyle dokuz yıllık bir kesintiye uğrar. Yıllar sonra yeniden buluşan iki sevgilinin hayatları büyük bir değişime uğramıştır. 

www.edebiyatfatihi.net

Tutkulu ve yasak bir aşk hikayesinin kavuşmasıyla başlıyor kitap. Savaşın mahvettiği, araya mesafelerin girdiği ama tutkudan hiçbir şeyin götürmediği bir adam Ludwig. Birbirlerine tutkulu aşkla bağlanan iki insanın iki yıl sürecek bir ayrılığın savaş nedeniyle dokuz yıl sürmesiyle aşk heyecanını yitiriyor. Zaman her ikisini de bambaşka arzulara yönlendirse de yaşanmamış o tutkulu aşk hayatlarının peşini bırakmayıp zamanın arkasından usul usul bedenlerinde yaşıyor. Savaşın bir anda bitmesiyle o tutkulu aşkın gerçek duygularına dönüşü başlıyor Ludwig. Ludwig o ana kadar hayat ona ne getirdiyse onu yaşamıştı. Şimdi savaşın bitmesi onu gerçek tutkularına ulaşmasını fısıldıyordu.

Ama aşk, bir cenin gibi bedenin karanlıklarında acıyla dönüp durmaktan kurtulduğu, nefes ve dudak aracılığıyla kendini zikir ve itiraf edebildiği zaman gerçek aşktı. Bu duygu çok ısrarcı olursa, bir an gelir ilmek ilmek dokunmuş tırtıl yuvasını deler, yükseklerden en derinlere doğru yuvarlanır ve ürkmüş yüreğe var gücüyle çarpardı.


Konu her ne kadar tutkulu bir yasak aşk gibi görünse de savaşın yıktığı hayaller ve ulaşılmayı bekleyen bir hayattı. Kısacık bir kitabın konusu, kapağı kapattığında içine çekebilecek ve uzun bir süre düşündürecek nitelikte.

Acaba Ludwig, geçmişine dönüp aynı tutkuyu aynı aşkı hissedelicek miydi? Geçmişe yolculuk yapıp ve aradan dokuz yılın geçmesiyle aynı hisleri karşısında bulabilecekler miydi?

Büşra TOPAL


Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar