Servetifünun Edebiyatının Şiir, Roman, Hikaye, Eleştiri ve Tiyatro Türlerinde En Önemli Sanatçıları Kimlerdir?

Batı etkisindeki Türk edebiyatının ikinci evresi olan Servetifünun edebiyatı  (1896-1901)  kısa ömrüne rağmen dönem sanatçılarının edebiyatımıza getirdiği yenilikler ve Batı'daki örneklerine eşdeğer sayılabilecek başarılı eserlerle çok değerli bir yere sahiptir.

Bu yazımızda Servetifünun Dönemi'nin şiir, roman, hikaye, tenkit(eleştiri) ve tiyatro türlerinde öne çıkan sanatçılarını gruplandırdık. edebiyatfatihi.net



ŞİİR: Servetifünun edebiyatının şiir alanında öne çıkan en önemli şairi Tevfik Fikret'tir. Tevfik Fikret'ten sonra Cenap Şehabettin de şiir alanında çok önemli bir sanatçıdır.

ROMAN-HİKAYE : Bu dönemde roman ve hikaye alanında kuşkusuz en güçlü isim modern Türk romancılığının kurucusu sayılan Halit Ziya Uşaklıgil'dir. Onun "Mai ve Siyah"  romanı Batı  roman tekniklerine uygun ilk modern Türk romanıdır. Roman türünde Halit Ziya'dan sonra öne çıkan ikinci  isim ise Mehmet Rauf'tur. "Eylül" adlı  romanı edebiyatımızdaki ilk psikolojik romandır.

ELEŞTİRİ(TENKİT): Servetifünun edebiyatında eleştiri türünde en dikkat çeken isim Hüseyin Cahit Yalçın'dır. Hüseyin Cahit, Servetifünun topluluğunun sözcüsü ve savunmacısıdır. Sık sık kendilerini eleştirenlerle polemiğe girmiştir. Ayrıca H. Taine'den çeviriler yaparak modern tenkit anlayışını yerleştirmeye çalışmıştır.
Bu dönemde Ahmet Şuayp yalnızca tenkit türünde yazmış, Batı'daki tenkit türlerini incelemiş ve topluluğun tenkit tarzını oluşturmuş bir sanatçıdır.

TİYATRO: Servetifünun edebiyatında dönemin baskıcı siyasal şartlarından dolayı en az gelişen tür tiyatro olmuştur. Servetifünuncular arasında tiyatro ile en çok ilgilenen ve başarıya en çok ulaşan Hüseyin Suat'tır. Telif ve adaptasyon olarak,sayısı yirmiye yaklaşan piyesi vardır. Edebiyat-ı Cedideciler içinde, Hüseyin Suat'tan sonra, tiyatro ile en çok uğraşan Mehmet Rauf''tur.

www.edebiyatfatihi.net hazırladı



Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar