Memduh Şevket Esendal ve Sabahattin Ali Cumhuriyet Dönemi Türk edebiyatının iki önemli yazarı. Farklı anlayış ve tarzlarda eser veren bu iki yazarımızın iki hikayesini (Pazarlık-Kamyon) tür, biçim, üslup, anlatım teknikleri ve içerik yönünden karşılaştırdık...




Pazarlık                                         Kamyon

Tür: Memduh Şevket'in Pazarlık adlı hikayesi durum(kesit) hikayesinin özelliklerini taşırken Sabahattin Ali'nin Kamyon adlı hikayesi olay hikayesinin (maupassant tarzı) özelliklerini taşımaktadır.

Biçim: Her iki hikaye de düz yazı biçiminde yazılmıştır.

Üslup: Pazarlık hikayesinde sade, yalın, akıcı günlük konuşma dili kullanılmıştır. Kamyon adlı hikayede ise yazar, gerçekçi bir anlatımla yerel söyleyişlerin olduğu sade, yalın, akıcı bir dil kullanmış;  başkahramanın psikolojik durumunu başarılı bir şekilde tasvir etmiştir.

Anlatım Teknikleri: Pazarlık adlı hikayede anlatım, gösterme, diyalog, özetleme tekniğini kullanılmıştır. Kamyon adlı hikayede ise anlatım, gösterme, özetleme tenikleri kullanılmıştır.

İçerik: Pazarlık adlı hikayede günlük yaşam içinde bir kişinin tanık olduğu depremi abartarak anlatmasını ve onu dinleyenlerin verdikleri tepki anlatılırken Kamyon adlı hikayede ise yol parası vermemek için bindiği kamyondan atlayarak uçurumdan yuvarlanan yoksul ve köylü bir gencin acı sonu anlatılıyor. 

Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar