Ashlee Vance, 300’e yakın insanla konuşarak ve Elon Musk ile 30 saatten fazla birebir görüşme yaparak bu çarpıcı ve ilham verici hayat hikayesini okurlarla buluşturuyor.


ELON MUSK 

Büşra TOPAL
Geleceği belirleyen adam olarak tanınan Elon Musk kimdir? 

Elon Musk
1971 senesinde Güney Afrika Cumhuriyeti’nin başkenti Pretoria’da doğdu.

Kendi imkanlarıyla yazılım dillerini öğrenen Musk, henüz 12 yaşındayken yazmış olduğu bir bilgisayar oyununu (Blastar) $500'e satarak ilk ticari başarısını sağlamış oldu. Üniversite eğitimi için önce Kanada'ya taşındı ve 1992 senesinde Queen’s University’de iki yıl eğitim aldı. Buradaki eğitiminden sonra University of Pennsylvania’da işletme ve fizik okumak için Kanada’dan ayrılıp Amerika'ya geçiş yaptı.

The Wharton School of the University of Pennsylvania’da Ekonomi alanında lisans diplomasının yanı sıra University of Pennsylvania, School of Arts and Sciences’dan da, Fizik alanında yan dal diploması aldı.

Elon Musk, insanlığın bilincini korumak için olmasa bile, genişletmek için uzayın keşfedilmesinin gerekli olduğuna inanmaktadır. Ona göre çok gezegenli hayat insan ırkının hayatta kalmasını tehdit eden şeylere karşı bir önlem olabilir.

Belki de çoğumuz onu bir video ile tanıdık. Daha o andan tüm dikkatlerimizi çekmeyi başardı.

Tüm parasını imkansız işlere yatırmış. Üstelik her ne kadar zorlu olursa olsun başarılı olmuştu. Bunların sebebi maddi imkanlar veya şans değil gelecekle işgili düşünceleri ve asla pes etmeyişindendi. Kitap Elon Musk’un başlı başına bir biyografisi. Eğer daha önce biyografi okumadıysanız bu kitapta bu yöne ışık tutacağınıza eminim. 

Elon Musk, X.com ve PayPal’in kurucularındandır ve sonraki dönemde Tesla ile sadece elektrikle giden 600 km menzilli ve 100km/sa hıza sadece 2,3 saniyede çıkan muhteşem otomobiller üretmiştir. SpaceX ile uzay taşımacılığının maliyetlerini çok büyük oranda düşürerek dünya devlerine meydan okumuş ve yakın gelecekte Mars’a insan yollayabilecek en muhtemel şirketi yaratmıştır. Ayrıca ABD’deki en büyük güneş enerjisi şirketi SolarCity’nin en büyük ortağı ve başkanıdır.

Ashlee Vance, 300’e yakın insanla konuşarak ve Elon Musk ile 30 saatten fazla birebir görüşme yaparak bu çarpıcı ve ilham verici hayat hikayesini okurlarla buluşturuyor.

Hayatını, dünyayı fosil yakıtlara mahkûm olmaktan kurtarmaya adayan Elon Musk’ın önüne çıkan engeller, büyük başarıları ve yaşadıkları daha iyi bir geleceğin hayalini kuran girişimci, mühendis, siyasetçi, eğitimci ve gençler için motivasyon kaynağı olacaktır.

Kitap 464 sayfa olmasına rağmen anlatım dili oldukça akıcı olduğu ve tamamen uzun paragraflardan oluştuğu için bir solukta bitiyor. Musk’ın hayatına dair tüm başarılarını, düşüncelerini, yaptığı, yapacağı şeyleri kısacası her şeyi bu kitapla öğreneceksiniz.

Kitapta beni etkileyen başlıca şeylerden biri Elon’un bu konu hakkında düşüncesi oldu. Mars'a olan takıntısı. Kitabın bir bölümünde buna değinilmiş; ben Mars'ta ölmek istiyorum ama kazara bir çarpma sonucu değil. Hayatımın bir parçasında oraya gidip geri döneceğim bunun için çalışıyorum. Bu sözlerinde imkansız görünen şeylerin aslında onun için mümkün olduğunu anlayabiliyoruz.

Musk hayallerine odaklanarak bitmek bilmeyen enerjisini, risk aldığını, çok çalışması ve dahiyane fikirlere sahip olduğunu görüyoruz.

Bu zamana kadar yaptığı tüm işler tüm detaylarıyla kitapta mevcut fakat onları burada anlatmak istemiyorum. Çünkü okuduğunuz her bölüme şaşıracaksınız. Kitap bittiğinde sizi etkileyen birçok söz ve düşünce olacak çünkü bunların gerçek olduğu düşüncesi çok etkileyici.

Hayatınıza yeni bir çerçeveden bakmak ve çığır aşan fikirlere sahip olan bir adamın hayatını okumak ufkunuzu genişletecek.

Elon Musk’a göre herkesin okuması gereken 5 kitap;
1) Yüzüklerin Efendisi (J.R.R Tolkien)

2) Otostopçunun Galaksi Rehberi (Douglas Adams)

3) Benjamin Franklin (Walter Isaacson)

4) Einstein, Yaşamı ve Evreni (Walter Isaacson)

5) Structures: Or Why Things Don’t Fall Down (J.E. Gordon)

“Kitabın sonlarına doğru herhangi bir okuyucu Steve Jobs ile Musk’ı kıyaslama ihtiyacı hissedecektir. Musk’a fırsat verin. Kimse onun gibi olamaz.”

—The New York Times-

Büşra TOPAL


Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar