Özgür Karakaya tarafından gönderilen "Best-seller" yazısını sizinle paylaşıyoruz.

BEST-SELLER

Kategorisinde (tam çevirisi en iyi satan) çok satan ürünler için kullanılmaktadır. Gelip geçiçi olduğu için kalıcı da değildir. Dilimize çok satış yapan olarak çevrilmistir.

Bu tür kitaplar edebiyatseverlere katkı sunamamaktadır. Öykünün nasıl işlendiğine de önem verilmemektedir. Zaten öyle bir amaca hizmet etmediği için bu çok normal bir durumdur.

İnsanların ilgisini çekeçek bir öykü bulunmaktadır. Aynı duygular, bol miktarda işlenerek sömürülmektedir. (Roman ve film dünyasının klasik 46 bilinen-klasikleşmiş konusu bulunmaktadır.) Eleştirmenler tarafından da doğrulanmaktadır.

Göstermelik kitabı ticari hale sokmaktadır. Dili bir çocuğun anlayabileceği kadar basittir. İçersinde cinsellik de bulunmaktadır. Zaten insanlar en çok bu sayede çekilebilmektedir.

Kitabın isminin albenisi olmaktadır. İsim bulunurken pazarlama kuralları da göz önüne alınmaktadır.

Ön kapakta ve arka kapakta kullanılan tanıtım yazıları okuyucunun ilgisini çekecek yapıda olmaktadır. Özellikle buna çok önem verilmektedir.

“Anında hayatınız değişecek”
türü ibareler yer almaktadır. Okuyucunun kitabı okurken duygularıyla hareket etmesini hedeflemektedir.

Kitabın düşüncesi olmasına gerek yoktur. Best seller'ın ilkesi: “NE ÇOK SATAR?” dır. Geriye ne özgün bir tat ne de bir iz bırakmak gibi bir kaygısı yoktur, zaten olmasına gerek de yoktur. Bu yıl o kitap satar, unutulur, ertesi yıl başkası trend olur.

Bilgi sahibi olmaya yaramamaktadır. Edebi değeri olmayan, güzelce yaldızlı ambalajlı olan kitaplardır.

“Herkes okuyormuş ben de okuyayım”ı söyletmektedir. “Okudunuz mu? çok sevdim”i dedirtmektedir. Boyalı basının pazarlama stratejisidir.

Sanatta ön planda olması beklenen estetik, yaratıcılık, ahlaki kaygılar arka plana atılmaktadır. 

Sanatla hiç bir ilgisi bulunmamaktadır. Popüler kültüre dönüktür ve popüler kültürü hedef alan yapıtlardır. Piyasasını hareketlendirme amaçlı bu girişim, tek taraflıdır. 

“O kitabı çok sevmiştiniz, bunu da çok seveceksiniz,” türünde sloganlarla kimi hatırlatmalar yaparak, aslında “her şey yolunda” gidiyor denmektedir. 

Kitabınızın adı mutlaka özenle seçilmektedir ve kitabınıza dair birçok şeyi yansıtmaktadır, Kitap boyunca da bu isim nerden geldi diye merak edilir tarzdadır.

“Rafınızda bulunsun!”denmektedir. Okunması kolay , sürükleyici çerez edebiyatıdır. Dışı hoş, içi boştur. Mine Urgan'ın dediği gibi; “Acaba kötü bir kitap mı yazdım, neden bu kadar çok sattı”?

“Çok satan” yerine “uzun soluklu anlayış” kabul görmelidir. Klasiklerin okunması yaşama farklı açılardan bakmayı beraberinde getirecektir. Kitap alacak iken internetten almayı bile onaylamak doğru değildir. 

Zaten zor şartlarda yaşayan ve kapanmamak için direnen kitapçılara destek olmak amacıyla kitapçılara gitmemiz gerekir. 

Böylece onlardaki küçücük bir standdaki best-selleri atlayıp gerçek kitaplara ulaşmamız çok daha kolaydır.

Kitap satış yerleri AVM'lerdeki her çeşit şeyin satıldığı marketlerin alışveriş sepeti olmamalıdır.

Oradaki kitaplardan da, eğer her şeyi okuyup bitirdiysek alabiliriz bir best-seller kitabı… Bir yolculukta okumak için, bize o kitap hakkında ilerde konuşacak kadar bilgi vermesi açısından…

Bestseller rafından uzak durmakta yarar vardır. Bilgi edinilen kitabı almak daha faydalı olacaktır.

Özgür KARAKAYA.
ozgur694@hotmail.com

Siz de özgün yazılarınızı edebiyatfatihinet@gmail.com adresinden bize ulaştırın, yayınlayalım.


Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar