19 Mar 2018

9.Sınıf MEB Türk Dili ve Edebiyatı Kitabı Cevapları,2017-2018,Sayfa 240-241-242

Reklamlar

9.Sınıf MEB Türk Dili ve Edebiyatı Kitabı Cevapları,2017-2018,Sayfa 240 

Sayfa 240

OKUMA ÇALIŞMALARI

Hazırlık

1. Mektup yazma ihtiyacının kaynağı hakkındaki düşüncelerinizi söyleyiniz.

Cevap:  Mektup; insanın duygularını, düşüncelerini, sorunlarını, çevresinde olup bitenleri yakınlarına bildirme, haberleşme ihtiyacından  doğmuştur.  İnsanlar bir haberi, isteği, duyguyu yanında olamayan birine iletmek istemişlerdir. edebiyatfatihi.net

2. Günümüzde mektubun insan hayatında daha az yer tutmasının nedenlerini tartışınız.

Cevap: Teknolojinin gelişmesiyle hızlı iletişimin yaygınlaşması bunun en önemli sebebidir.



Sayfa 242

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Sabahattin Eyüboğlu’nun yazdığı mektubun dil ve anlatım özelliklerini belirleyiniz.

Cevap:  Dönemine göre sade, yalın ve samimi bir dil ve anlatımı vardır.

2. Mektubun giriş, gelişme ve sonuç bölümlerini belirleyiniz.

Giriş: Hitaptan sonraki ilk paragraf

Gelişme: Son paragrafa kadar ayrıntıların verildiği  paragraflar 

Sonuç: Son paragraf

3. Mektubun türünü belirleyiniz.

Cevap:  Özel mektuptur.

4. Metindeki anlatım biçim ve tekniklerini belirleyip metnin türü ile ilişkilendiriniz.

Cevap:  Öyküleyici ve açıklayıcı anlatım türleri kullanılmıştır. Bu anlatım türleri mektup türünde de kullanılan türlerdir.

5. Metinde geçen “telgraf, müfettiş, müsaade, üniversite, ekspoze” kelimelerinin doğru telaffuzuna yönelik çalışmalar yapınız.

Cevap: Verilen kelimeleri doğru telaffuzuna yönelik çalışmalar yapınız.

6. Sabahattin Eyüboğlu’nun babasına yazdığı mektupta anlattıklarını kendi hayatınız ve çevrenizdeki olay ve durumlarla karşılaştırınız.

Cevap: Yorum sizin

7. Metnin, yazıldığı dönemin gerçekliğiyle ilişkisini belirleyiniz.

Cevap:   Mektup, Cumhuriyetin ilk yıllarında  Avrupa'ya eğitim için gönderilen Sabahattin Eyüboğlu tarafından babasına yazılmıştır. Mektupta anlatılan dönemin gerçekliğini yansıtıyor.

www.edebiyatfatihi.net

Artikel Terkait

1 yorum var

bence güzel cevaplar tessekurler

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4) Yorumunuza emoji eklemek için "Emoticon" butonuna tıklayın.
5)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon

▅ ▆ ▇ █ Öne Çıkanlar