25 Mar 2018

10.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitabı Cevapları, Biryay, 2018, Sayfa 277-278

Reklamlar

10.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitabı Cevapları, Biryay, 2018, Sayfa 277-278

SAYFA 277

2. METİN: Güncel TV - Radyo Reklamı

Metne Hazırlık


1. “Düşenin elinden tut ki sen de düştüğün zaman tutacak bir el bulasın.” Ali Fuat Başgil’in bu sözünü değerlendiriniz.

Cevap:
Zor zamanlarında insanlara yardım etmeliyiz ki bizim zor zamanlarımızda da yardım edecek birilerini bulabilelim...

2. Kızılay hakkında neler bilmektesiniz? Paylaşınız.


Cevap: Savaş, deprem, yangın, salgın hastalık, su baskını vb. gibi felaket sıralarında zarar görenlere ve yoksullara her türlü yardımı sağlayan bir kurumdur. Bağışlarla yaşar. 1868'de kurulan ilk yardım derneği «Mecruhin-i Asakir-i Osmaniye Muavenet Cemiyeti» (Osmanlı Yaralı Askerlere Yardım Cemiyeti) idi.

SAYFA 278

Metni Anlama ve Çözümleme


• Metin Soruları

1. TV reklamında bayanın yürüdüğü yol neden karanlık seçilmiştir, reklamın sonundaki açıklamalar neden beyaz renkle verilmiştir? Açıklayınız.

Cevap: Renkler; belli bir algı ve duygu yaratmak, dikkat çekmek, etkilemek, yön vermek için kullanılır. Bu reklamdaki zıt renkler  izleyicinin dikkatini çekmek, etkilemek amacıyla kullanılmıştır. 


2. Reklamlarda verilmek istenen temel mesaj nedir? Aşağıya yazınız.
Cevap: Reklamdaki temel mesaj "Suriyeli mülteciler yaralarını sarmak için yardımlarınızı bekliyor."

3. Reklamlarda hangi ikna yöntemleri kullanılmıştır? Açıklayınız.

Cevap:
"Duygulara hitap etmek, empati kurma, ideal değerler" gibi ikna etme yöntemleri kullanılmıştır.

4. Reklamlarda 3. kişi anlatımının reklama nasıl bir katkısı olmuştur? Açıklayınız.
Cevap: Reklamın daha dikkat çekici hale gelmesini, verilmek istenen mesajın etkili ve vurgulu biçimde verilmesine katkıda bulunur. 

5. Reklamlarda verilmek istenen duygu reklam metnine tam olarak yansıtılmış mıdır? Açıklayınız.
Cevap: Tv.reklamında verilmek istenen duygu, reklam metnine tam yansıtılmıştır. Çok çarpıcı ve etkileyici cümlelerle izleyiciyi duygusal açıdan fazlasıyla yakaladığını söylemek mümkün... (İlgili reklam filmini buradan izleyebilirsiniz)  Radyo reklamında da vizyona girecek filmin tanıtımı etkili bir şekilde anlatılmıştır.

Eleştirel Okuma

1. TV reklamlarının diğer medya iletişim araçlarından daha etkili olmasının nedeni nedir?
Cevap: Hem görsel hem de işitsel ögeleri barındırması 

2. “Reklam metninizi gören kişinin empati kurabilmesini sağlamak etkili bir yöntemdir.” Bu TV reklamındaki empati ögesini bulunuz.

Cevap: Tv.reklamında "Ya görmezden geldiğiniz kendi çocuğunuz olsaydı" ifadesi  ve çocuğun olduğu yere yığılması" empati ögesidir.

3. Radyo reklamını, TV reklamı ile karşılaştırınız. Gördüğünüz farkları aşağıya yazınız.
Radyo reklamı sadece kulağa, tv.reklamı hem kulağa hem göze hitap eder.
Tv.reklamları radyo reklamlarına göre daha etkilidir.

Artikel Terkait

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4) Yorumunuza emoji eklemek için "Emoticon" butonuna tıklayın.
5)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon

▅ ▆ ▇ █ Öne Çıkanlar