12 Mar 2018

10.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitabı Cevapları, Biryay, Sayfa 235-236

Reklamlar

10.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitabı Cevapları, Biryay, Sayfa 235-236

Sayfa 235

2. METİN: Cumhuriyet Dönemi'nde Anı

Metne Hazırlık

1. Televizyon, İnternet ve cep telefonlarının hayatımızda olmadığını farz edelim. Bu iletişim araçlarını kullanmadan günlerimizi nasıl renklendirirdik? Bu konuda düşüncelerinizi anlatınız.

Cevap: Yorum sizin...

2. Teknolojik gelişmelerin insan ilişkilerine etkisi olumlu mu olumsuz mu olmuştur? Bu konuda
tartışınız.

Cevap: Teknolojik gelişmeler genelde insan ilişkilerini olumsuz etkilemiştir.

Sayfa 236

Metin Soruları

1. Yukarıdaki metinde anlatılan anı hangi döneme ait olabilir? Bunu nereden anlıyorsunuz?

Cevap: Türkiye'de televizyonun yeni yeni yaygınlaşmaya başladığı döneme ait olabilir.  Bunu da yazarın "O büyük bir olağanüstülüktü bizim için ve epey lükstü. Anteni, ekranı, yayınları çok şaşırtıcıydı.Önceleri haftada iki gün belirli saatlerde yayın vardı. " sözlerinden anlamak mümkün...

2. Yazar, bu anısıyla hangi konuya dikkat çekmek istemiştir?Açıklayınız.

Cevap:
Televizyonla birlikte komşuluk ilişkilerinin bittiğine 

3. Televizyon yayınlarının gelişmesi ve televizyonun her evde görülmesi birdenbire mi gerçekleşmiştir?


Cevap: Hayır, aşamalı bir durum söz konusudur.

4. Metne göre televizyon yayınlarının artmasıyla birlikte ne tür programlar daha çok yayınlanmaktadır?


Cevap: Yerli ve yabancı dizi ve filmler, yarışma programları, spor karşılaşmaları vb...

5. Metinde yazarın daha merakla seyredildiğini belirttiği ve ‘bizimkilerin yapımı’ diye söz ettiği
diziler hangileridir? Bu eserlerin isimlerini ve yazarlarını daha önce duydunuz mu?

Cevap:  Aşk-ı Memnû, Bir Adam Yaratmak, IV. Murad, Alçaktan Uçan Güvercin, Kartallar Yüksek Uçar, Mardin Münih Hattı...

Sayfa 237

6. Televizyonun evlere girmesiyle birlikte insanların günlük hayatında, konuşmalarında ve komşuluk ilişkilerinde nasıl bir değişim olmuştur?

Cevap:  İnsanlar mahallelerinde olan bitenden çok televziyonda izledikleri şeyleri konuşmaya başlamışlar,  önceleri komşularına evlerini sık sık açanlar daha sonra gelenlere ilgisiz davranmaya hatta sıkıldıklarını belli etmeye başlamışlardır. edebiyatfatihi.net

7. Yazıdan çıkardığınız yardımcı düşünceleri ve ana düşünceyi bulunuz. Yardımcı düşüncelerin ana  düşünceye etkisi nedir? Belirtiniz.

Cevap:  Anadüşünce: Televizyonun yaygınlaşması komşuluk ilişkilerini bitirmiştir. 

Yardımcı düşünceler:Televizyonun yaygınlaşması insan ilişkilerini olumsuz etkilemiştir.
Günlük sohbetler televizyona göre şekillenmiştir.

"Anılarda bilgi aktaran bölümlerde açıklama, olay anlatan bölümlerde öyküleme, çevreyi anlattığı
bölümlerde betimleme, karşılıklı konuşmalara yer verilen bölümlerde söyleşmeye dayalı anlatım, geçmişle günümüz arasındaki fark vb. bölümlerde karşılaştırma, anlatılanlarla ilgili bilgi verilirken sayısal örneklerden yararlanma ya da örnekleme gibi düşünceyi geliştirme yolları da kullanılabilir."

8. Okuduğunuz metinde hangi anlatım yöntemleri kullanılmıştır?

Cevap:  Öyküleme, açıklama örnekleme, karşılaştırma 

www.edebiyatfatihi.net

Eleştirel Okuma

1. Yukarıdaki anı ile ilk okuduğunuz anıyı karşılaştırdığınızda ele aldıkları konu, dil ve anlatım özellikleri bakımından ne gibi farklılıklar görüyorsunuz? Sizce hangisi daha nesneldir? Niçin?

Cevap:   İlk anıda köy enstitüleri ikinci anıda televizyonun topluma etkisi konusu işlenmiştir. İki metinde de yalın, sade ve duru bir üslup kullanılmıştır. İkinci metin daha nesneldir. İlk metinde yazar  köy enstitüsündeki  yıllarını öznel bir tavırla anlatmıştır.

2. Okuduğunuz anılarda yazarın kişisel görüşlerine yer verilmiş midir? Bu yaklaşım sizce doğru mudur? Değerlendiriniz.
Cevap: Kişisel görüşlere yer verilmiştir. Anı yazarlarının anlattığı anılarda gerçeklere bağlı kalması ve nesnel olması beklenir. 

“Yazarlar anılarını anlatırken kendileriyle ilgili gerçekleri örtmeye önem verirler ama başkalarıyla
ilgili gerçekleri kolayca açığa vururlar. Bunun için anılara başkalarının kusurlarını, küçüklüklerini, patavatsızlıklarını ve haksızlıklarını anlatan kitap gözüyle bakılsa yeridir.” Salah Birsel

3. Bu düşünceye katılıyor musunuz? Salah Birsel bu sözü söylerken anıların hangi özelliğine dikkat çekmek istemiştir?

Cevap: Yorum sizin...

Artikel Terkait

3 yorum

Çok sağ olun.
Ödevimi yapmama yardımcı oldu.
TEŞEKKÜRLER!! :D :D :D :D

ÇOK YARARLI OLDU EYVALLAH CIGERIM

Çok teşekkürler. Ödevimi yapmamda çok yardımcı oldu

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4) Yorumunuza emoji eklemek için "Emoticon" butonuna tıklayın.
5)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon

▅ ▆ ▇ █ Öne Çıkanlar