12 Mar 2018

10.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitabı Cevapları, Biryay, Sayfa 231-232-233

Reklamlar

10.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitabı Cevapları, Biryay, Sayfa 231-232-233

Sayfa 231

1. METİN: Cumhuriyet Dönemi Anı

Metne Hazırlık


1. Okulunuzda bir edebiyat şöleni düzenlense hangi şair ve yazarları davet etmek istersiniz? Davet ettiğiniz yazar ve şairlere hangi soruları yöneltmek, onlarla hangi konularda sohbet etmek istersiniz?

Cevap: Yorum sizin.

2. Aydın olmak için tahsilli olmak yeterli midir? Aydın olma bilinci ve aydın sorumluluğu ifadelerinden ne anlıyorsunuz?

Cevap: Aydın olmak için tahsilli olmak yeterli değildir. Her tahsil görmüş kişi aydın düşünceye sahip olmayabilir. Aydın olma bilinci bir aydının hem çevresini hem de yaşadığı toplumu aydınlatan bunu düşünce ve davranışlarıyla ortaya koyma bilincidir. Bu bilinçle hareket eden bir "aydın"  insanlığın maruz kaldığı her türlü haksızlığa, zorbalığa, sömürüye karşı gelebilme gücünü kendinde görür.

www.edebiyatfatihi.net 

Aydın Sorumluluğu:

Bir toplumda aydının görevi her koşulda doğruları ortaya koymak, toplumu aydınlatmak, geliştirmektir. 

"Bir aydın insanın doğru duruşu, toplumsal bilince yansır. Diğer bireylerce örnek alınır.

3. Köy enstitüleri hakkında neler bilmektesiniz? Bunları arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Köy Enstitüleri sadece köyleri hedef alarak köy okullarına öğretmen, köylere tarım ve sağlık görevlisi yetiştirmek amacına dayanan ve 1940’da açılan eğitim kurumları.

SAYFA 233


• Metin Soruları

1. Okuduğunuz metindeki anılar nerede ve hangi dönemde yaşanmıştır?

Cevap: Metindeki anılar, Hasanoğlu Köy Enstitüsü'nde 1940'lı yıllarda geçmektedir. 

2. Metinde sözü edilen konuklar kimlerdir? Bu konukların enstitüye gelme amaçları nedir?

Cevap: Metinde sözü edilen konuklar yerli ve yabancı pek çok önemli kişidir.  Örneğin dönemin ünlü şair ve yazarları ( Cahit Sıtkı, Orhan Veli, Melih Cevdet Anday, Yaşar Kemal, Sabahattin Ali gibi), dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel vb. Bu konuklar enstitüye düzenlenen edebiyat gecesine katılmak, şiir okumak, açıktoruma katılmak amacıyla gelmişlerdir. 

3. Yazarın, enstitüye gelen şair ve yazarlarla ilgili gözlemleri ve izlenimleri nedir? Özellikle etkilendiği, hayranlık duyduğu bir yazar var mıdır?

Cevap:  Yazar; Yaşar Kemal'i açıkoturum benzeri bir edebiyat gecesinde gözlemlemiş. Tartışırken sert bir üslubunun olduğunu, "Bir gözü sakat, üstü başı iyi olmayan, gösterişsiz, şivesi de biraz bozuk olduğu için"  ciddiye alınmadığını düşünüyor.  Cahit Sıtkı'yı utangaç ve sıkılgan; Cahit Külebi'yi ona göre daha rahat biri olarak gözlemliyor. Yazar, bazı şair ve yazarları çok beğenmiş, bazılarının da düşündüğü gibi olmadığını belirtip gözünde ünlerinin silinir gibi olduğunu belirtmiştir. 

Özellikle etkilendiği yazar Sabahattin Ali'dir.

4. Enstitüye sık sık gelen kimdir? Bu kişinin enstitüyle nasıl bir bağlantısı vardır?

Cevap: Bu kişi, dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel'dir. Hasan Ali Yücel'in köy ensititülerin kurulmasında ve yaygınlaşmasında büyük emekleri vardır. 

5. Yazar, köy enstitülerinin amacını hangi sözle anlatmıştır? Bu söz hangi çevreleri rahatsız etmiştir? 
Onların neden uykularını kaçırmıştır?

Cevap: "Köylünün uyandırılması" sözüyle anlatmıştır. Bu söz "işi yolunda" olan, halkın bilinçlenmesinini  ve aydınlanmasının işine gelmeyen çevreleri rahatsız etmiştir. Köylünün köy ensititüleri sayesinde aydınlanması ve bilinçlenmesi bu çıkar  çevrelerinin  uykularını kaçırmıştır.

6. Metnin ana düşüncesi nedir? Ana düşünceyi ve onu destekleyen yardımcı düşünceleri bulunuz.

Cevap:  Metnin ana düşüncesi: Köy Enstitüleri köylünün bilinçlendirilmesinde ve aydınlatılmasında çok önemli görevler üstlenen eğitim kurumlarıdır. 

Yardımcı düşünceler:

Köy enstitüleri sayesinde köylüler bilinçlendirilmeye çalışılmıştır.
Köy enstitülerden rahatsız olan çevreler vardır.


www.edebiyatfatihi.net

Artikel Terkait

Yorumları Göster
Yorumları Gizle

4 yorum

Bana çok faydası dokundu çok tesekur ederim ❤❤❤❤❤❤❤

Bana çok faydası dokundu çok tesekur ederim ❤❤❤❤❤❤❤

Bana çok faydası dokundu çok tesekur ederim ❤❤❤❤❤❤❤

Bana çok faydası dokundu çok tesekur ederim ❤❤❤❤❤❤❤

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4) Yorumunuza emoji eklemek için "Emoticon" butonuna tıklayın.
5)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon

▅ ▆ ▇ █ Öne Çıkanlar