Sitemize özgün dokümanlarını gönderen kıymetli öğretmenlerimize çok teşekkür ediyoruz. Siz de yazılı sorusu, çalışma kağıdı, ders notu vb. içeriklerinizi gönderebilirsiniz. edebiyatfatihinet@gmail.com Bekliyoruz...

25 Mar 2018

10.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları, 298-299.Sayfa Cevapları (Deneme)

Reklamlar


10.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları, 298-299.Sayfa Cevapları

Sayfa 298


2. METİN: Cumhuriyet Dönemi Deneme
Metne Hazırlık
1. Medeniyet sözcüğünden ne anlıyorsunuz? Açıklayınız.

Cevap: Medeniyet, bir ülke veya toplumun, maddi ve manevi varlıklarının, düşünce, sanat, bilim, teknoloji ürünlerinin tamamını ifade eder.

2. Herkesin her konuda aynı düşünmemesini nasıl yorumluyorsunuz?

Cevap: Herkesin her konuda aynı düşünmemesi farklı görüşlerin de öne sürüldüğü, tartışıldığı, düşüncelerin ifade edildiği bir ortam anlamına gelir. Farklı fikirler düşünce özgürlüğü açısından her zaman bir zenginliktir.

Sayfa 299

• Metin Soruları

1. “Zürefanın düşkünü beyaz giyer kış günü” atasözünü yazarımız nasıl yorumluyor?


Cevap: Yeri iyi ayarlanmamış hareketleri yapan insanları acınacak durumda görüyor.

2. Yazar medeniyetle zarafet arasında nasıl bir ilişki kurmuştur? Açıklayınız.

Cevap: Medeniyetin bir toplumda inceliği, zarafeti geliştirdiğini ifade ediyor.

3. Metne göre medeniyetin insanlara koyduğu kuralların insanlara etkileri nelerdir?

Cevap: İnsanları kendilerinin olmayan bir yaşayış içine hapsettiğini ve içtenliklerini aldığını düşünüyor. edebiyatfatihi.net

4. Yazara göre medeniyetin olgunlaşabilmesinin şartları nelerdir? Yazınız.

Cevap: Yazar,
 medeni tavırların geliştirilebilmesi için insanların boş zamanları olması gerektiğini düşünüyor. Ona göre, boş zamanı olan, çok çalışmak zorunda olmayan, refah düzeyi aylaklığa elverişli birtakım insanlar olmalı ki medeniyet olgunlaşabilsin.

5. “Zarifleri zarif kılmak için her şeylerini feda ettikleri yetmezmiş gibi kendileri de zariflerin bir kopyası olmaya özenirler ve zarafet özentisi, zariflikten çok daha şedit bir beladır.” ifadesini açıklayınız.

Cevap: Toplumun yoksul  kesimi toplumdaki refah içinde yaşayan, seçkin, zarafet sahibi olarak adlandırılan kesiminin bu hayat standartlarını yükseltmek için çalışmaya mahkum edilmeleri  yetmezmiş gibi toplumun bu elit kesimine özenerek onlar gibi olmaya çalışırlar. Bu özentilik durumu medeni bir toplumda için ciddi bir sorundur.

6. Metinde eleştirilen zerafet anlayışını açıklayınız.

Cevap: Yazarın eleştirdiği zerafet anlayışı içinde lüzumsuzluk barındıran anlayıştır. Örneğin oturdukları yerin rahat olduğu kadar bu rahatlıktan daha çok güzel olmasına dikkat eden anlayışı eleştiriyor.



Artikel Terkait

Yorumları Göster
Yorumları Gizle

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4) Yorumunuza emoji eklemek için "Emoticon" butonuna tıklayın.
5)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.


EmoticonEmoticon

▅ ▆ ▇ █ Öne Çıkanlar