Paulo Coelho/Simyacı


Beyza DALAR

"Değişmek istemiyorum, çünkü nasıl değişmem gerektiğini bilmiyorum. Artık tam anlamıyla kendime alışmış durumdayım."

Simyacı, gördüğü bir rüya ile 'Kişisel Menkıbe' sinin peşinden gitmeye karar veren Çoban Santiago' nun mistik hikayesi. İlk cümlesinden itibaren bir yolculuğu anlatıyor. İki kere aynı rüyayı görmesinin üzerine bir düş yorumcusuna başvuruyor ve yorumcu ona, Mısır Piramitleri' nde bir hazine olduğunu, o hazineyi bulması gerektiğini söylüyor. Düş yorumcusuna inanmayan Santiago, o sırada yaşlı bir adam ile tanışıyor. Kendisinin Şalem Kralı olduğunu söyleyen yaşlı adam ona "Kişisel Menkıbe' den bahsediyor. Santiago 'Kişisel Menkıbe' yi sorgulaması ve öğrenmesi üzerine hazineyi bulmak için uzun ve yorucu bir yolculuğa hazırlanıyor. Çünkü artık gerçekleştirmesi gereken bir 'Kişisel Menkıbesi' var.

Mısır Piramitleri' ne ulaşmak için aşması gereken Afrika Kıtası, ardından da Sahra Çölü'nü aşması gerekiyor. Tüm her şeyini yol için harcadıktan sonra bir kervana katılıyor ve bu zorlu yolculukta 'Kişisel Menkıbesi' ni gerçekleştirme arzusu kuruyor.

Anlaşıldığı üzere 'Kişisel Menkıbe' insanın kendine koyduğu hedefe ulaşma arzusu. Mevlana' nın Mesnevisi'nde ki bir hikayeden esinlenilerek yazılan bu eser, okuyucu da muhteşem bir etki bırakıyor.

Santiago' nun 'Kişisel Menkıbe' sine ulaşmak için çıktığı yolculukta ki karşılaştığı her kişi ona bir şey öğretiyor. Tabii burada Santiago kadar okuyucu da bu nasihatlerden ve derslerden faydalanıyor. Felsefeden pek hoşlanan biri değilimdir. Fakat kitaptaki hemen her kelimenin altında felsefi bir olgu yatıyor ve bu hikayeye öyle mistik, öyle değerli bir hava katıyor ki, cümleleri dikkatle sıralıyorsunuz zihninizde. Santiago' nun yolculuğu esnasında karşılaştığı işaretler, ona yol gösteriyor ve yaşadığı her olayın belli bir işaret olduğunu fark ediyor. Yüreği ile konuşmayı, yüreğinin kaderini yansıttığını, yüreği ile konuştuğu zaman her şeyi başarabileceğine inanıyor. Seslerin, kişilerden daha önemli olduğunu anlıyor.

Kitapta gerçek bir Simyacı ile karşılaşınca, olaylar daha mistik, daha olağanüstü bir hal alıyor. Kitabın bu kısmı, en etkileyici, en sürükleyici kısmı aynı zamanda.

‘Bir düşün gerçekleşmesini tek bir şey olanksız kılar: başarısızlığa uğrama korkusu.’

İnce bir kitap, fakat kendinize şart edindiğiniz düşünceleri yıkacak kadar da çarpıcı. Kapağını kapattığınız zaman, bir süre kendi 'Kişisel Menkıbe' nizi sorguluyorsunuz. Kitabı bitirdikten sonra düştüğüm bir hatadır; kendime hemencecik bir ders çıkarmaya çalıştım. Kitap bende bazı şeyleri değiştirdi, bazı eksiklerimi gösterdi. Fakat bunları fark etmek gün geçtikçe ve hayatınızdaki işaretleri buldukça mümkün. Bu değerli kitabı okuduktan sonra yavaşça sindirin. İşaretleri kaçırmak istemezsiniz.

Beyza DALAR
www.edebiyatfatihi.net

Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar