Mai ve Siyah Romanındaki
 Realist ve Romantik Unsurlar Nelerdir?

Bu yazımızda modern Türk romancılığının babası sayılan Halit Ziya Uşaklıgil'in "Mai ve Siyah" romanındaki realist ve romantik Unsurları inceledik

Mai ve Siyah'taki Realist Unsurlar

Realizm akımında romanda  kişiler  tanıtılırken çevresi, ailesi ile birlikte ele alınır ve derinlemesine anlatılır. Bu romanda da  gerçeğe bağlı kalma düşüncesiyle yer yer uzun ve çok ayrıntılı tasvirler bulunur. Ve roman kişileri tanıtılırken çevresi, ailesiyle birlikte alınmıştır.

Halit Ziya Uşaklıgil'in  bu romanda çevreyi ve diğer şahısları kendi gözüyle değil, Ahmet Cemil’ in gözüyle değerlendirmesi realist diğer bir unsurdur. edebiyatfatihi.net



 Realist eserlerde yazarın çevreyi  içinde yaşayan insanları etkilediği için onu kişilerin gözüyle görerek tasvir etmek gerekir. Mai ve Siyah romanında tasvirler bu şekildedir.

Romantik Unsurlar:

Romandaki romantik unsur Ahmet Cemil'in romantik özellikler göstermesidir. Şöyle ki Ahmet Cemil
 düşündüklerinin hiç birini gerçekleştirememiş, üstelik çok sevdiği insanları da birer birer kaybedip  annesiyle birlikte  İstanbul’dan ayrılır. Aslında kahramanı romantik olan romanın realist gözlem ve tasvirlere dayanması, Mai ve Siyah’ın en önemli tezatlarından biridir.

edebiyatfatihi.net


Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar