İKİGAİ- Japonların Uzun Ve Mutlu Yaşam Sırrı / Hector Garcıa- Francesc Mıralles
Büşra TOPAL

Son zamanların çok okunan ve yıllardır birçok kez ismini duyduğumuz ama hiç araştırıp ne olduğu hakkında fikrimizin olmadığı İKİGAİ kitabını ve kelimesini gelin şöyle bir inceleyelim.

Kitap birkaç sayfadan oluşan önsözle başlıyor ve burada ele alınan konu Hayatımın Anlamı Nedir? Sorusunun ele alarak başlıyor. Kitabın amacı Japonyadaki asırlık insanların sırlarını öğrenmek ve kendi ikigaimizi bulmamız için gerekli araçların bize sunulması. İkigai kabaca “hep meşgul kalarak mutlu olma” olarak çevrilebiliyor.

Beş Mavi Kuşak Bölgesini ele alarak birinci sırada olan Okinawa’yı orada yaşayan insanların yaşam tarzlarını ve uzun yaşam sırlarını bizlere sunuyor.

İki farklı yazarın görerek, okuyarak, araştırarak edindiği bilgiler bu kitabın içerisinde oldukça mevcut. Gerçek verilere dayanarak en uzun yaşayan insanlarla röportaj yaparak birkaç günlerini beraber geçirerek bizzat tanık olarak bize sunuluyor.

Uzun yaşamın sırrı kişiden kişiye göre değişse de stresten uzak durmak, emekli olmamak ve sağlıklı beslenmek olarak geçiyor. Sürekli aktif olarak, sabah erken kalkarak ve bizi mutlu eden şeyleri bulup onlardan zevk alarak yaşamamız gerekiyor. Eğer bir ikigainiz olursa sabah erken uyanmak için bahanemiz olacak.

Defalarca ne yapıyorsak oyuz.Bu yüzden mükemmellik bir eylem değil, bir alışkanlıktır.
Aristoteles

Hayat- İki, amaç- Gai. Bize mutlu olmak için yapmamız gerekenleri sıralayıp hayatımızdaki amacımızı bulmamız için bir adım atma şansını veriyor. Kitap bize ne dünden ne yarından bahsediyor. Asıl amacımız bugün.

Hayatımızla ilgili doğru yanıtları bulmak için doğru sorular sormamız gerekiyor. Aslında Japonların uzun yaşam sırrının verildiği cümleler değil önemli olanın yaşadığımız günün kaliteli olmasına yönelik tavsiyelerde bulunduğu, hayatımıza çok şey katacak bir kitap İkigai.

Yedi kez düş, sekiz kez kalk.

Japon özdeyişi

Bu saatten sonra yeme-içme şeklimiz, hayatımızı düzene sokmayı becerebilir miyiz bilmiyorum ama bu kitabı bir solukta okuyarak başucumuzda bulunduracağımız kesin.

Öyle ya, kim her gününü mutlu yaşamak istemez ki?

Büşra TOPAL

Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar