Aydın Olma Bilinci ve Aydın Sorumluluğu Nedir?

"Aydın" sözcüğü sözlüklerde şöyle tanımlanır:

Genellikle öğrenim görmüş, çok okumuş, kültürlü, bilgili, görgülü, ileri ve açık düşünceli, kendisi aydınlanmış olduğu için çevresini de aydınlatabilecek nitelikte olan (kimse).

Aydın olabilmek için tahsil görmek, çok okumak çok bilgi sahibi olmak yeterli değildir. Aydın insan, bilimin yol göstericiliğini savunan, sorgulayan, insanların özgür ve bağımsız kimlik kazanmalarında, tüze ve türelere saygı konusunda yol gösterici, düşünce derinliği olan, tutarlı davranan, alçakgönüllü ve insanlara saygılı kişidir.


Aydın Olma Bilinci  Nedir?

Aydın olma bilinci bir aydının hem çevresini hem de yaşadığı toplumu aydınlatan bunu düşünce ve davranışlarıyla ortaya koyma bilincidir. Bu bilinçle hareket eden bir "aydın"  insanlığın maruz kaldığı her türlü haksızlığa, zorbalığa, sömürüye karşı gelebilme gücünü kendinde görür.

www.edebiyatfatihi.net 

Aydın Sorumluluğu:

Bir toplumda aydının görevi her koşulda doğruları ortaya koymak, toplumu aydınlatmak, geliştirmektir. 

"Bir aydın insanın doğru duruşu, toplumsal bilince yansır. Diğer bireylerce örnek alınır.

Aydın sanatçının en büyük görevlerinden biri toplumsal ilişkilerdeki yabancılaşmayı ortaya koymak, kaybolan insanlığı bulup geri getirmektir. Aydın sanatçı, çevresindeki uyumsuzluğu, düzensizliği, yapay yer değiştirmeleri kavrayan, onu sağlıklı bir şekilde algılayarak kendi sanatçı disiplini içerisinde bir düzene koyarak, olması gerekeni ülküsel yaklaşımla yeniden halka sunan kişidir. Bunu yaparken de son derece dirençli, insan sevgisi ile dolu, kendi çıkarlarının toplum çıkarı ile özdeş olduğunu bilen, bencil olmayan, bedensel gereksinimlerinin tutsağı olmaktan kurtulmuş yapısıyla, örnek bir duruş da sergilemektedir. Aydın olmanın bir meslek, bir akademik kariyer değil; yaşam karşısında sağlam bir duruş olduğunu yaşayarak kanıtlayan kişidir. Aydın sanatçı, tüm birikimini toplumun yararına sunan, her konuya bu açıdan eleştirel ve sorgulayıcı yaklaşması gereken, dolayısıyla sessiz kitlelerin, kamu çıkarının yanında yer alan kişidir." (1)

Kaynaklar: 

(1) (Prof. Dr. Fikri Akdeniz/ Ç.Ü. Fen ve Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi) "Aydın İnsanın Görevi, Sorumluluğu ve Aydın Sanatçı Kişiliği" başlıklı makalesi


Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar