Olağanüstü Bir Gece Kitabının İncelemesi

Stefan Zweig/Olağanüstü Bir Gece

Beyza DALAR/ edebiyatfatihi.net

‘Çünkü sadece kendi kaderlerini bir gizem olarak yaşayabilenlerin gerçek anlamda yaşadıklarına inanıyorum.’

  Baron Friedrich Micheal von R.’nin yaşadığı, yaşamakla kalmayıp aylar boyunca zihninde tuttuğu macerasının anlatıldığı bu kitap, kahramanımızın felçleştiğini düşündüğü duygularının canlanmasını, diğer tüm varlıklardan sıyırdığı benliğinin bir anda pervasızca ortaya çıkmasını ve kişisel takıntılarının son bulmasını önümüze seriyor.

 Sıcak bir öğleden sonra, hayatının artık hiçbir şekilde yoluna giremeyeceğini, duygularının onu nefes almaya bağlayan her türlü eğlencenin yavaş yavaş son bulduğunu düşünen Baron, sosyal konumunun ve  mesleğinin ona yüklediği mükemmelliyetçiliğin esaretinde sorguladığı hayatının, yersiz bir öfke ile değişmesini ilk başlarda büyük bir günah olarak nitelese de, ilerleyen saatlerde bu günahın onu diğer insanlardan (alt kademe insanlar) ayıran şeffaf perdeyi araladığını ve onu âdeta arındırdığını anlıyor. O gece yaşadığı olayların diğer insanların aklına dahi gelemeyecek nitelikte, bencil ve karanlık bir sır olduğunu söylüyor. Bu sırrın, bu anlık yaşanan fakat tüm ömrünü değiştiren olayın  Baron' u koptuğu yaşama bağlaması, mutluluğun ve gülümsemenin en faydalı ilaç olduğunu bize tekrar anımsatıyor.



   Kitabın müthiş bir şekilde yavaş ilerlemesi, temel olayın sayfalarca anlatılması, yoğun ve yorucu betimlemelerin beni yavaşlatmasına rağmen, olayların düzene girmesi ve farklı karakterlerin olaya dahil olmasıyla hızlanan kurgu okuyucuya aranan Zweig tadını veriyor bence.

 Baş karakterimizin yaşadığı ikilemler ve doğru-yanlış çatışması, günümüz insanının yaşadığı sorunlarına da sanki ufaktan değiniyor. İnsanların çevreleri ve yaşadığı ortamların karakterlerine ve ahlak ilkelerine yaptığı müdahalelerin sonuçlarını da başarıyla anlatan, okunmaya değen fakat sabır isteyen bir kitap bence.

DİĞER YAZILAR İÇİN TIKLAYINIZ


Yazıya Tepkini Göster!

Bir Yorum Yaz

YORUM YAPARAK SORU SORABİLİR veya KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorum biz onayladıktan sonra görülecektir.
2) Yazım kurallarına mümkün olduğunca dikkat ediniz.
3) Kullandığınız üslubun kişiliğinizi yansıttığını unutmayınız.
4)Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek beni bilgilendir kutucuğunu işaretleyebilirsiniz.

Daha yeni Daha eski

Reklam

Reklamlar